Tökmagolaj a préselt egészség

A közép-európai konyhák egyik különlegessége a számtalan jótékony hatással bíró tökmagolaj. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztanunk, mert amellett, hogy rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is.

A tökmag a sütőtök magja, melyet héjastól is fogyaszthatunk fogyasztunk a napraforgó maghoz hasonlóan. Ezen kívül például pogácsákhoz hozzáadva mennyei ízeket eredményez. A nyers tökmagot serpenyőben kicsit megpiríthatjuk, hogy még pikánsabb ízt kapjunk. A tökmagot szórhatjuk krémlevesekbe, salátákba, de olaját kipréselve igazi különlegességet kóstolhatunk.

A népgyógyászatban évezredek óta alkalmazzák. Napjainkban a gyógyszeripar is kezdi előszeretettel használni. Gyulladásgátló és -csökkentő, antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, és csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A tökmagolajnak egyetlen hátránya van: ha a ruhánkra cseppen belőle, sajnos lehetetlen kimosni.

A töknek minden részét felhasználják, a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából, készülhet különleges panír húsokhoz, de állati takarmány, halcsali horgászoknak is.

A tökmagolaj készítésének folyamatát, mely során az olajat kinyerik a tökmagból – olajütésnek nevezik. A tökmagolaj készítése hosszú és fáradtságos folyamat. Az első lépés a köpesztés. Ennek során a tökmag héját eltávolítják, bár manapság sok helyen ez kimarad, mert héj nélküli magokat tartalmazó tököket termesztenek. A tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják, pörkölik, majd préselik, ez utóbbi folyamat az olajütés.

Az igazi, természetes tökmagolaj a legjobb magában. Keverhetjük öntetként salátákhoz. Mustárral, ecettel, sóval, tökmagolajjal finom salátaszószt lehet keverni, de ha csak az egészségünket védenénk, naponta fogyasszunk egy kávéskanállal.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Prosztata problémák
Admin Naturl

Tökmagolaj a préselt egészség

A közép-európai konyhák egyik különlegessége a számtalan jótékony hatással bíró tökmagolaj. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztanunk, mert amellett, hogy rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is. A

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető. Születéskor ugyanis a prosztata mérete borsónyi, majd serdülőkorban

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Mire jó a fűrészpálma?

A prosztata jóindulatú hipertrófiája (BPH) Az idősebb férfiaknál gyakran fordul elő a prosztata megnagyobbodás, amely vizelési rendellenességgel jár együtt, hiszen ilyenkor a prosztata nagyobb mérete

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart