Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető. Születéskor ugyanis a prosztata mérete borsónyi, majd serdülőkorban indul jelentős növekedésnek, ekkor éri el a szexuálisan aktív korban lévő férfiakra jellemző szelídgesztenye nagyságot. A prosztata a húgycsövet körülvéve a húgyhólyag alatt helyezkedik el a férfiak kismedencéjében.

Jóindulatú prosztata hiperpláziáról (rövidítve BPH) akkor beszélünk, amikor a prosztata sejtjei felszaporodnak, és a sejtszámnövekedés miatti egyre nagyobb szerv nyomhatja a húgycsövet, így befolyásolhatja nemcsak a húgycső, hanem a húgyhólyag működését is. A “jóindulatú” kifejezés szerencsére arra utal, hogy a megnagyobbodás nem daganat vagy fertőzés következménye.

A prosztata (dülmirigy) megnagyobbodása normális élettani folyamat. Kb. 30 éves kortól kezdődően a prosztata növekszik. Az orvosok ezt a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának, azaz benignus prosztata hiperpláziának (BPH) nevezik. A mirigy növekedésével járó problémák általában 50 éves kor fölött kezdődnek, és az idő előrehaladtával fokozatosan válnak egyre súlyosabbá. Erre a legtöbb férfi a „várjuk ki a végét” stratégiát választja: nem tesz semmit. Így viszont anélkül, hogy ennek tudatában lenne, hozzászokik az állapottal járó korlátokhoz az élet minden területén (szabadidő, munkavégzés és társasági élet). Jobban jár tehát, ha már időben cselekszik, hiszen a panaszok csak súlyosbodni fognak.

A növekvő prosztata egyre jobban nyomja a húgyhólyagot és a húgycsövet.

A következmények:

  • sűrű vizelési inger, főképpen éjszakánként;
  • gyér vizeletsugár;
  • csepegés;
  • a hólyagot vizelés után is teltnek érzi;
  • a vizelet ürítése lassan indul meg.

Az érintett férfiak többsége a tünetek jelentkezésekor nem tesz semmit. Pedig a társadalmi életüket egyre jobban beárnyékolja a fokozódó stressz, éjszakai alvásuk az ismétlődő kijárkálás miatt zaklatottabb, nyugtalanabb.

Időben figyeljen a hólyag- és prosztataproblémákra!

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás pontos okait még nem sikerült teljesen feltárni. A legvalószínűbb, hogy hormonális és genetikai tényezők egyaránt szerepet játszanak benne. Egy dolog azonban biztos: a sűrű vizelési inger jelentkezése és más, a húgyhólyaggal kapcsolatos problémák idővel súlyosbodnak.

Ha azonban valaki túl sokáig vár, előbb-utóbb már csak a prosztatagyógyszer segít, aminek sok esetben kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Van azonban jó hírünk is: ha a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit időben észlelik és kezelik, a panaszok véglegesen megszüntethetők. A gyógynövény-hatóanyagot tartalmazó termékeket már régóta alkalmazzák prosztatagyulladás, hólyag- és prosztatabántalmak kezelésére.  A fűrészpálma kivonata enyhíti a gyulladásos tüneteket, valamint lassítja a prosztata növekedését. A tökmagolaj hozzájárul a prosztata és a húgyúti rendszer megfelelő működésének fenntartásához. Legjobb, ha a két gyógynövényt együtt szedjük a prosztata védelmében. 

 FONTOS!

A prosztata nagysága és a panaszok között nincsen szoros kapcsolat, ezért a BPH nem mindenkinél okoz tünetet.  Egyes alsó húgyúti tünetek hátterében pedig más urológiai betegség (pl. túlműködő húgyhólyag) vagy egyéb betegség is állhat.

A vizelési panaszok eredetének tisztázása és az esetleges szövődmények (pl. fertőzésveszély, kőképződés) megelőzése érdekében mindenképpen urológushoz kell fordulni, aki a jellemző tünetek azonosításával és azok hátterének feltárásával megtalálja az optimális, személyre szabott terápiát!

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Prosztata problémák
Admin Naturl

Tökmagolaj a préselt egészség

A közép-európai konyhák egyik különlegessége a számtalan jótékony hatással bíró tökmagolaj. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztanunk, mert amellett, hogy rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is. A

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető. Születéskor ugyanis a prosztata mérete borsónyi, majd serdülőkorban

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Mire jó a fűrészpálma?

A prosztata jóindulatú hipertrófiája (BPH) Az idősebb férfiaknál gyakran fordul elő a prosztata megnagyobbodás, amely vizelési rendellenességgel jár együtt, hiszen ilyenkor a prosztata nagyobb mérete

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart