Néhány gondolat a prosztatagondokról

Prosztatagyulladás

A prosztatát érintő problémák közül fiataloknál a prosztatagyulladás fordulhat elő. A gyulladás (prosztatitisz) jellegzetes tünetei:

 • a gyakori, fájdalmas vizelés,
 • a láz,
 • ritkán a teljes vizelési képtelenség.

Kialakulásában több tényező is közreműködhet.

 • különböző fertőzések,
 • hormonális változások

 A fertőzések többnyire az igen aktív szexuális életet élő, sok partnerrel együtt lévő férfiakat érintik. Az akut gyulladásból való gyógyulás elég hosszú időt, akár 8-12 hetet is igénybe vehet, de előfordulhat, hogy krónikus gyulladás marad vissza utána. Ez akár hónapokig is tarthat.

Jóindulatú megnagyobbodás

A prosztata mérete a fiatal férfikortól kezdve folyamatosan növekszik. Eznormális élettani folyamat, és általában nem igényel kezelést. Az 50 évesnél idősebb férfiak 50%-nak a normálisnál nagyobb a prosztatája. Ez a húgycsövet körülölelő, megnagyobbodott prosztata vizelési nehézségeket okozhat. A tünetei a következők lehetnek: 

 • gyakori vizelés
 • a vizelet-visszatartás nehézsége
 • nehezen induló vizelés
 • gyenge vagy megszakadó vizeletsugár
 • vizelés közbeni égő érzés, fájdalom
 • véres vizelet

Ettől az életkortól érdemes prosztatarák-szűrésre járni, így állapítható meg, hogy a megnagyobbodás jó- vagy rosszindulatú-e. A további teendőkről az urológiai vizsgálat alapján lehet dönteni. Jóindulatú megnagyobbodás esetén korai stádiumban gyógyszeres úton is lehetséges a prosztata kisebbítése, sorvasztása.

Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Különösen ajánlott a törpepálma és a tökmagolaj kivonata. A törpepálma megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná történő átalakulását, amely a prosztata sejtjeinek burjánzását serkenti. A vizsgálati eredmények szerint a törpepálmás készítményt szedők esetében a prosztataszövetben több sejt összezsugorodik, azaz lassul a prosztataszövet növekedése. Ha a panaszok súlyosabbak, akkor az úgynevezett alfa-blokkoló szereket alkalmazzák, amelyek ellazítják a húgyhólyag nyakán lévő izomlemezeket. Ezek ugyan csupán a tüneteket enyhítik, ám igen hatékonyan.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Prosztata problémák
Admin Naturl

Tökmagolaj a préselt egészség

A közép-európai konyhák egyik különlegessége a számtalan jótékony hatással bíró tökmagolaj. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztanunk, mert amellett, hogy rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is. A

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető. Születéskor ugyanis a prosztata mérete borsónyi, majd serdülőkorban

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Mire jó a fűrészpálma?

A prosztata jóindulatú hipertrófiája (BPH) Az idősebb férfiaknál gyakran fordul elő a prosztata megnagyobbodás, amely vizelési rendellenességgel jár együtt, hiszen ilyenkor a prosztata nagyobb mérete

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart