Mire jó a fűrészpálma?

  1. A prosztata jóindulatú hipertrófiája (BPH)

Az idősebb férfiaknál gyakran fordul elő a prosztata megnagyobbodás, amely vizelési rendellenességgel jár együtt, hiszen ilyenkor a prosztata nagyobb mérete miatt nyomja a húgycsövet, de akár hólyagfertőzés vagy hólyagkő is kialakulhat. A BPH leggyakoribb kiváltó oka a hormonális változás, az erek romlása vagy a cinkhiány.

Egy, az Amerikai Urológiai Egyesület által közzétett tanulmányból derült ki, hogy a férfiak 50 százaléka szenved jóindulatú prosztata megnagyobbodástól 60 éves koruk előtt, 85 éves korukra viszont ez a szám felmegy 90 százalékra. Mindezek mellett, sajnos a férfiak egynegyedénél ez a probléma további kellemetlenségekhez vezethet, például alsó húgyúti tünetekhez.

Kutatások szerint viszont a fűszerpálma segít meggátolni a tesztoszteron prosztatához való kötődését, amely megakadályozza a prosztata jóindulatú megnagyobbodását. A különféle erre a problémára adott gyógyszerek, például az alfa-blokkolók vagy az 5-alfa-reduktáz különböző mellékhatásokkal járnak és szexuális diszfunkcióhoz is vezethetnek. Ezzel szemben a fűszerpálma tabletta egy étrend kiegészítő, melynek mellékhatásai sincsenek, mivel gyógynövénykivonatból készül. Ez a legjobb alternatíva a prosztata egészségének javítására és a tesztoszteron szintjének növelésére.

2012-ben Svájcban egy vizsgálat során több mint nyolcvan embert figyeltek meg, akik prosztataproblémákkal küzdöttek. A nyolchetes vizsgálat során a betegek napi 320 mg fűrészpálma kivonatot kaptak. A kutatás igen eredményesnek bizonyult, kiderült, hogy a fűrészpálma valóban hatékonyan veszi fel a harcot a prosztata megnagyobbodása ellen. A kezelés végeztével a prosztataproblémákra utaló pontszám (International Prostate Symptom Score, IPSS) 14.4 ± 4.7 –ről egészen 6,9 ± 5,2 ig csökkent, ami nagy javulásnak számít.

  1. Segít a prosztatarák megelőzésében

Több, tanulmány áttekintése után bebizonyosult, hogy a prosztatarákban szenvedőknél a fűrészpálma eredményes lehet alternatív kezelésként.

A fűszerpálmából készült étrend kiegészítők az 5-alfa-reduktáz inhibitorokhoz hasonlóan működnek tehát lassítják a tesztoszteron DHT-hez alakulását. A magas DHT szint a BPH kialakulásához vezethet, amely a prosztatarák kialakulásának egyik okozója.

Tudományosan még nem bizonyított, de két 5-alfa-reduktáz inhibitorra, a Finasteride (Proscar) és a Dutasteride (Avodart) tablettákkal végzett vizsgálatok szerint, a gyógyszert szedő férfiaknál évek elteltével is jóval kisebb a rák kialakulásának esélye, mint az aktív placebot szedők körében. A probléma viszont a mellékhatásokban rejlik, melyek közé tartozik a szexuális vágy csökkenése, de akár az impotencia is.

Mindezzel szemben a fűrészpálma a DHT meggátolása és BPH által okozott vizelési problémák kezelése mellett, képes szabályozni a tesztoszteron szintet, fokozza a libidót és az impotencia gyógymódjaként is képes funkcionálni.

Még egy érdekesség a fűrészpálmáról, hogy azoknál a férfiaknál, akik prosztataműtéten estek át és a műtétet megelőző két hónapban kúraszerűen napi 320mg törpepálmát szedtek, jóval rövidebb a műtét utáni felépülési idő.

  1. Felveszi a harcot a hajhullással szemben

A férfiaknál az idő múlásával csökken a tesztoszteronszint és nő az 5α-dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormonszint, melynek a hajhullás is köszönhető. A fűrészpálma kivonat azonban segít egyensúlyban tartani a tesztoszteronszintet, ezáltal képes megelőzni a hajhullást.

A hajszálak kihullását követően a tüszőből új szálak nőnek, viszont DHT szint növekedésével fordítottan arányosan csökken a haj növekedése, de mivel a fűrészpálma csökkenti a DHT szintet így képes meggátolni a hajhullást.

A fűrészpálma hajnövekedést serkentő hatása vitatott, mégis a Colorado-i Klinikai Kutató és Fejlesztési Hálózaton végzett vizsgálat bebizonyította, hogy igazak az állítások. A kutatásban részt vett 28 nő és 34 férfi, akiknél sampon formájában, helyileg alkalmazták a fűszerpálma kivonatot három hónapon keresztül. Az eredmények kimutatták, hogy az alanyok 35 százalékánál nőtt a haj sűrűsége.

  1. Egyensúlyban tartja a tesztoszteronszintet

Mostanra jól tudjuk, hogy a fűrészpálma megakadályozza a tesztoszteron DHT-vé alakuljon, ezáltal stabilizálja a tesztoszteronszintet. Mindezzel hozzájárul a nemi vágy fokozásához, a fogyáshoz, az erőszint kezeléséhez és a hajhullás elleni harchoz. Manapság egyre több férfinek alacsony a tesztoszteronszintje, amely fáradsághoz, lecsökkent nemi vágyhoz és a jó közérzet csökkenéséhez vezethet.

 Az American Journal of Medicine egy esettanulmányában egy 52 éves férfit elemzett, aki merevedési zavarokkal, fáradsággal és alacsony libidóval küzdött. Az egyébként egészséges férfi semmilyen gyógyszert sem szedett. Metabolikus állapota azonban nagymértékben javult a tesztoszteronszintje emelkedésével. Három hónap elteltével már élénkebb volt és a szexuális funkciói is javultak.

  1. Az urológiai rendszer támogatója

A jóindulatú prosztata megnagyobbodással rendelkező férfiaknál a fűrészpálma támogatja az urológiai rendszert, ugyanis ezeknél az eseteknél a felső húgyúti receptorokkal való kölcsönhatás húgyúti diszfunkcióhoz vagy hiperaktív hólyaghoz vezethet. A fűrészpálma javasolt az időskori húgyhólyaggyengeségre valamint nőknek a menopauzát követő időszakra.

A Journal of American Medical Association által 1998-ban végzett kutatás arra adott bizonyosságot, hogy a fűszerpálma valóban hasznos az urológiai tünetek kezelésére. A vizsgálatban 300 férfi vett részt, akiken 18 véletlenszerű kísérletet végeztek. Az alanyok 24 százaléka a fűrészpálma szedésével javulást eredményezett, és sokkal jobb eredményt mutatott, mint a placebot szedők.

Egy másik, a chicagói Pritzker School of Medicine által végzett vizsgálat során 85 férfit figyeltek meg, akik véletlenszerűen kaptak vagy placebot vagy fűszerpálmát. A fűszerpálmát szedőknél nagymértékű javulást eredményezett a húgyúti problémák terén. Ez is azt mutatja, hogy a fűrészpálma az egyik, ha nem a legjobb gyógyhatású készítmény az ilyen jellegű húgyúti problémák otthoni kezelésére.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Prosztata problémák
Admin Naturl

Tökmagolaj a préselt egészség

A közép-európai konyhák egyik különlegessége a számtalan jótékony hatással bíró tökmagolaj. Érdemes napi rendszerességgel fogyasztanunk, mert amellett, hogy rendkívül egészséges, ráadásul nagyon finom is. A

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás a férfiak körében előforduló leggyakoribb urológiai megbetegedés, kialakulása akár normális élettani folyamatnak is tekinthető. Születéskor ugyanis a prosztata mérete borsónyi, majd serdülőkorban

Tovább olvasom »
Prosztata problémák
Admin Naturl

Mire jó a fűrészpálma?

A prosztata jóindulatú hipertrófiája (BPH) Az idősebb férfiaknál gyakran fordul elő a prosztata megnagyobbodás, amely vizelési rendellenességgel jár együtt, hiszen ilyenkor a prosztata nagyobb mérete

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart