tavaszi fáradtság cukorbtetegség

Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség?

A fáradtság egy teljesen normális állapot, de csak észszerű keretek között. Az állandóan fennálló fáradtság már nem tekinthető normálisnak. Ebben az esetben gondolni kell arra is, hogy a hátterében cukorbetegség állhat.

Magyarországon minden egyes diagnosztizált cukorbetegre jut egy még diagnosztizálatlan beteg. A cukorbetegség akár több évig is tünetmentes lehet és a beteg nem veszi komolyan a jelentkező tüneteket – mint amilyen az állandó fáradtság érzés. Pedig a diabétesz és az inzulin rezisztencia tünetei között előkelő helyet foglal el a fáradtság is. Ezért nem mindegy, hogy milyen régóta, és milyen rendszeresen áll fenn. 

Gyanúra ad okot,

  • ha étkezések után menthetetlenül elálmosodik, 
  • édesség, tésztafélék, gyümölcs elfogyasztása után nyűgössé válik, agyi köd lepi el a gondolkodását
  • ha Ön ingerlékeny, ideges, amikor éhes, étkezés után pedig “jóllakott óvodásként” szunyokálna

A kialvatlanság mellett a helytelen életmód, a egészségtelen táplálkozás, örökletes tényezők és egy sor más részlet is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetben 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki.

Szervezetünk üzemanyaga a glükóz, ami a vérkeringésük segítségével jut el a sejtekhez, ahol azok inzulin jelenlétében felveszik azt. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigyünk állítja elő. A glükózt a szervezetünk a bevitt táplálékból állítja elő. Ha a bevitt cukor mennyisége túl magas, az megemeli a vér cukorszintjét is, ami több inzulin termelésére ösztönzi a hasnyálmirigyünket. Ez egy normális folyamat, de csak akkor, ha a vércukorszintünk nem folyamatosan magas. Ebben az esetben kezdetben gyengül a sejtek inzulinérzékenysége – vagyis ugyanakkora mennyiségű glükóz felvételéhez több inzulin kell -, a hasnyálmirigyünk extra munkája miatt kifáradhat, vagyis az inzulintermelés sem lesz kielégítő. Ez pedig hosszabb távon részleges, vagy teljes termelésleálláshoz is vezethet így pedig inzulinpótlásra szorulhatunk.

Szerencsére a természet a cukorbetegségre is kínál természetes segítőket. A gyapjas tintagomba például érzékenyíti a sejteket az inzulin felvételére, tehát segítségével a fent leírt folyamat lassítható, akár vissza is fordítható. 

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség?  A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére

Tovább olvasom »

Termék ajánló

gyapjas tintagomba az egészséges vércukorszintért
Szeretnék többet tudni a termékről!

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart