A fáradtság egy teljesen normális állapot, de csak észszerű keretek között. Az állandóan fennálló fáradtság már nem tekinthető normálisnak. Ebben az esetben gondolni kell arra is, hogy a hátterében cukorbetegség állhat.
Magyarországon minden egyes diagnosztizált cukorbetegre jut egy még diagnosztizálatlan beteg. A cukorbetegség akár több évig is tünetmentes lehet és a beteg nem veszi komolyan a jelentkező tüneteket – mint amilyen az állandó fáradtság érzés. Pedig a diabétesz és az inzulin rezisztencia tünetei között előkelő helyet foglal el a fáradtság is. Ezért nem mindegy, hogy milyen régóta, és milyen rendszeresen áll fenn.
Gyanúra ad okot,
- ha étkezések után menthetetlenül elálmosodik,
- édesség, tésztafélék, gyümölcs elfogyasztása után nyűgössé válik, agyi köd lepi el a gondolkodását
- ha Ön ingerlékeny, ideges, amikor éhes, étkezés után pedig “jóllakott óvodásként” szunyokálna
A kialvatlanság mellett a helytelen életmód, a egészségtelen táplálkozás, örökletes tényezők és egy sor más részlet is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetben 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki.
Szervezetünk üzemanyaga a glükóz, ami a vérkeringésük segítségével jut el a sejtekhez, ahol azok inzulin jelenlétében felveszik azt. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigyünk állítja elő. A glükózt a szervezetünk a bevitt táplálékból állítja elő. Ha a bevitt cukor mennyisége túl magas, az megemeli a vér cukorszintjét is, ami több inzulin termelésére ösztönzi a hasnyálmirigyünket. Ez egy normális folyamat, de csak akkor, ha a vércukorszintünk nem folyamatosan magas. Ebben az esetben kezdetben gyengül a sejtek inzulinérzékenysége – vagyis ugyanakkora mennyiségű glükóz felvételéhez több inzulin kell -, a hasnyálmirigyünk extra munkája miatt kifáradhat, vagyis az inzulintermelés sem lesz kielégítő. Ez pedig hosszabb távon részleges, vagy teljes termelésleálláshoz is vezethet így pedig inzulinpótlásra szorulhatunk.
Szerencsére a természet a cukorbetegségre is kínál természetes segítőket. A gyapjas tintagomba például érzékenyíti a sejteket az inzulin felvételére, tehát segítségével a fent leírt folyamat lassítható, akár vissza is fordítható.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink
![tavaszi fáradtság cukorbtetegség](https://www.atermeszeterejevel.hu/wp-content/uploads/2020/03/Beta-glukan-2-300x169.png)
Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség?
A fáradtság egy teljesen normális állapot, de csak észszerű keretek között. Az állandóan fennálló fáradtság már nem tekinthető normálisnak. Ebben az esetben gondolni kell arra
![](https://www.atermeszeterejevel.hu/wp-content/uploads/2020/03/tomatoes-basil-food-tomato-300x200.jpg)
Miért jó a paradicsom cukorbetegek számára?
A paradicsom tökéletes élelmiszer cukorbetegek számára is, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó
![](https://www.atermeszeterejevel.hu/wp-content/uploads/2020/03/vercukor_ellenorzes-300x200.jpg)
Mi az inzulinrezisztencia?
Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség? A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére
![](https://www.atermeszeterejevel.hu/wp-content/uploads/2020/03/vercukormero-271x300.jpg)
5 ok, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet
A túlsúly és a cukor nagymértékű fogyasztása mellett van még jó pár kevésbé ismert tényező is amely növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Hazánkban a lakosság
![](https://www.atermeszeterejevel.hu/wp-content/uploads/2020/03/meleg-300x200.jpg)
A hirtelen jött meleg veszélyt jelenthet a cukorbetegekre!
A cukorbetegek nagyon sok esetben nem védekeznek megfelelően a meleg ellen. Ez nagy hiba, hiszen egy tanulmány szerint a cukorbetegek rendkívül érzékenyek lehetnek a melegre,
![](https://www.atermeszeterejevel.hu/wp-content/uploads/2020/03/mozzarella_tomatoes_herbs_italian_cook_garlic_ingredients_onions-553243-300x200.jpg)
Étkezés cukorbetegként: Az időzítés művészete
Ha betartja javaslatainkat, akkor megszűnhetnek vércukorszint ingadozásai. Minden nap reggelizzen és legalább öt alkalommal egyen egy keveset! Ha gyakrabban étkezünk a vércukorszintünk kevésbé fog ingadozni