5 ok, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet

A túlsúly és a cukor nagymértékű fogyasztása mellett van még jó pár kevésbé ismert tényező is amely növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Hazánkban a lakosság 10%-a szenved diabéteszben. A betegség legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy hosszú ideig rejtve maradhat. A 2-es típusú diabétesz előszobájának is nevezett inzulin rezisztencia fellépésekor szervezetünk egyre kevésbé reagál az inzulinra, mely a vér cukortartalmának sejtekhez juttatásáért felelős. Ennek kialakulásában jelentős szerepet játszik az elhízás, a mozgáshiány és a finomított szénhidrátokban gazdag étkezés. Ezeken kívül van még néhány tényező, amely kedvezőtlenül befolyásolja anyagcserét, és ez a diabétesz kialakulásához vezethet.

  • A túlzott zsírfogyasztás

Amikor szénhidrátot tartalmazó ételt eszünk, utána megemelkedik a vércukorszintünk., ami egy normális dolog és önmagában nem vezet cukorbetegséghez. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a cukor milyen gyorsan kerül ki a véráramból, a sejtekhez, hogy szervezetünk energiát nyerjen belőle.                                                                      
A magas zsírtartalmú étkezés következményeként megemelkedik a káros vérzsírok szintje, és a cukor csapdába jut. A hasnyálmirigy által termelt inzulinmennyiség kevés lesz ahhoz, hogy vérben lévő cukrot megfelelően feldolgozza. Szervezetünk rövid ideig, az inzulin termelésének fokozásával, még képes lesz alkalmazkodni, a hasnyálmirigyünk a folyamatos terhelés következtében kimerül, és a vércukorszintünk tartósan megemelkedik.
Az Amerikai Diabétesz Szövetség vizsgálata kimutatta, hogy azok körében, akik alacsony zsírtartalmú étrendet követnek húsz százalékkal alacsonyabb a diabéteszben szenvedők száma, mert náluk jóval kedvezőbben alakul a cukoranyagcsere.

  • A koffein kettős kockázata

A kávéban, teában és csokoládéban lévő koffein két hatás miatt is hajlamossá tehet a cukorbetegségre.
A koffein élénkítő hatása annak köszönhető, hogy sejtjeinkből cukrot juttat a véráramba. Erre azonban kórosan emelkedett inzulinválasz lesz az eredmény, aminek következtében lezuhan a vércukorszintünk, amit csak gyors szénhidrát pótlással tudunk helyreállítani. Ez a folyamatosan váltakozó inzulin- és vércukorszint megzavarja a hasnyálmirigy működését. Tehát a rendszeres nagy mennyiségű koffein fogyasztás megalapozza az utat a cukorbetegséghez.
A másik kockázati tényező a szervezetünkben a koffein hatására termelődő alloxan nevű anyag. Az alloxan megtámadja a hasnyálmirigy inzulinkibocsátó sejtjeit, melyek így nem lesznek képesek ellátni feladatukat. Az alloxan fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve csökkenti a kezelés hatékonyságát a már kialakult betegségnél.

  • Mesterséges édesítők

A cukorbetegség kialakulásának kockázatát sokan a finomított cukor fogyasztásának elkerülésével, mesterséges édesítők fogyasztásával próbálják csökkenteni. A mesterséges édesítők hatására szervezetünk felkészül, hogy cukorhoz jut, így beindul a fokozott inzulinelválasztás. Az édesítők azonban nem juttatnak energiához, és a felesleges inzulinmennyiség hirtelen vércukorzuhanáshoz vezet. Ilyenkor nehezen múló éhségérzetet, gyengeséget, remegést tapasztalunk, ami egészen a rosszullétig fokozódhat. Ilyenkor gyors segítségként édességet fogyasztunk nyúlsz. Rengeteg kutatás igazolta, hogy ha mesterséges édesítőt használunk akkor a szükségesnél több kalóriát fogyasztunk naponta. A folyamatosan hullámzó vércukorszint pedig előbb-utóbb diabéteszhez vezethet. A cukor pótlására inkább az egyenletesebben hasznosuló mézet alkalmazzuk, de legjobb megoldás a stevia nevű növényi édesítőszer, mely nem okoz zavart az inzulinelválasztásban.

  • A króm

A krómra csak kis mennyiségben van szükségünk, de hiánya súlyos problémák oka lehet. A króm felelős a szénhidrát-anyagcsere szabályozásáért, és kedvezően befolyásolja az inzulinkibocsátást. Csökkenti az édességek utáni vágyat és ezzel hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. Csökkenti LDL-koleszterin szintet, ami nagymértékben hozzájárul a diabétesz kialakulásához. A test zsírtartalmának csökkentése mellett segít megőrizni a sovány izomtömeget. Ha gyakran van csillapíthatatlan éhségérzetünk, és gyakori étkezések mellett is alacsony az energiaszintünk, akkor valószínűleg krómhiányunk van. A krómot pótolhatjuk hüvelyes zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és csonthéjasok vagy sörélesztő tabletta fogyasztásával

  • Alváshiány

A tartós alváshiány a kimerültség mellett növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Ezért a mellékvesék által termelt kortizon nevű hormon a felelős. A stresszhormonnak is nevezett anyagnak előnyös tulajdonságai is vannak: fokozza az éberséget, energiával lát el, segíti a szellemi és fizikai tevékenységet. Ha azonban a kívánatosnál nagyobb mértékben árasztja el szervezetünket, szembesülnünk kell hátrányos hatásaival.
A kortizol napszakonként változó mennyiségben kerül szervezetünkbe. Reggel és kora délelőtt a legmagasabb a szintje, majd estefelé csökken, és éjszaka csaknem teljesen leáll. Ha ebben a kiegyensúlyozott folyamatban zavar támad akkor lép fel alvászavar. A megemelkedett kortizol mennyiség hatására sejtjeink kevésbé tolerálják a vércukorszint változásait. A hasnyálmirigy inzulinkibocsátása nehézkessé válik, ráadásul a májunk több cukrot szabadít fel. A tényezők együttes jelenléte esetén a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen növekszik. Ez újabb ok arra, hogy vegyük komolyan a krónikus álmatlanságot, és orvosi segítséggel, természetes megoldásokkal próbáljuk meg visszanyerni a normális alvásritmusunkat.

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség?  A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére

Tovább olvasom »

Termék ajánló

gyapjas tintagomba az egészséges vércukorszintért
Szeretnék többet megtudni a termékről!

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart