vercukor_ellenorzes

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele a sejtekbe. Az inzulinrezisztenciának három fázisáról tudunk.

Egy egészséges ember vércukorszintje 3.9 és 6.0 mmol/l között van éhgyomorra mérve. Hipoglikémiáról beszélhetünk abban az esetben, ha a vércukorszintje ennél alacsonyabb, ha ennél magasabb, hiperglikémiáról van szó.

A szénhidrát anyagcseréjének zavara három fázisra osztható:

  1. fázisra jellemző a megnövekedett éhgyomorral mért vércukorszint. A vércukorszint még nem olyan magas, mint a cukorbetegek értékei, de az élettani értéknél már magasabb.
  2. fázisra jellemző, hogy csökken a glükóz tolerancia mértéke.
  3. fázis maga a cukorbetegség.

Akkor mondhatjuk, hogy magas az éhgyomorral mért vércukorszint, ha a többszöri mérés alapján 6.1 és 6.9 mmol/l közötti értéket mutat.

Az éhgyomor esetében fennálló magas vércukorszintet általában nem kísérik tünetek, de érdemes komolyan venni, mert ez 2-es típusú diabétesz megjelenését okozhatja, ezenkívül megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét.

Hogyan alakulhat ki az inzulinrezisztenciából cukorbetegség?

 Az anyagcserezavar következtében károsodott szövetek csak az átlagosnál több inzulin segítségével képesek felvenni a glükózt.

A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször olyan panaszokkal jár, amelyek már könnyebben felismerhetővé teszik a betegséget. Ezek a panaszok a következők lehetnek.

  1. vizelet gyakori ürítése,
  2. gyakran jelentkező szomjúságérzet,
  3. sok folyadék bevitele a szervezetbe,
  4. bőrviszketés.

A cukorbetegségről beszélünk, ha több egymást követő vizsgálat során a vénás vér cukorszintjének értéke 7.0 mmol/l felett van, illetve ha egy véletlenszerű vizsgálat esetén ez az érték 11.1 mmol/l, vagy a feletti értéket mutat.

Nem megfelelően működő szénhidrát anyagcsere esetén alapvető életmódbeli változtatásokra van szükség. Fokozatosan csökkenteni kell a napi kalóriamennyiség bevitelét, így szüntetve meg az elhízást. A hangsúly a fokozatosságon van. Nem szabad túl sok szénhidrátot, illetve zsírt bevinni a szervezetbe. Emellett fontos a gyakori sportolás és a cukorbetegséggel járó egyéb panaszok kezelése.

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Édes élet cukor nélkül

A sok édesítőszer hatására ma már a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről. Diabetikus készítmények Ma már nagyon sokféle diabetikus termék van a cukorbetegek

Tovább olvasom »
Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved