Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség? 

A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére van szükség. Úgy kell elképzelni, mintha az inzulin elkapná a cukormolekula kezét és bekísérné a sejtbe.

Inzulinrezisztencia esetén a sejt nem tud az inzulinnal elég jól kommunikálni – az inzulin nem ismeri a sejt kapukódját, nem tudja bekísérni a glükózt a sejtbe. A szervezet érzékeli, hogy az inzulin nem végzi a munkáját, ezért további egységeket küld a véráramba. Egy pohár narancslé cukrainak sejtbe juttatásához tegyül fel, hogy 2 egység inzulinra van szükség, de az inzulinrezisztencia miatt Ön 10 egységet lő el a narancslére. Mivel meghatározott mennyiségű inzulinnal születünk és életünk során ez nem termelődik csak úgy, érthető, hogyha a szükséges mennyiség sokszorosát lőjük el minden egyes étkezésre vagy pohár üdítőre, akkor hamar kifogy a tár – ez  már a cukorbetegség. 

Aki cukorbeteg annak inzulin híjján a sejtjei nem képesek a vérből felvenni a cukrot (glükózt), ezért az a vérében marad…a szervezet pedig kétségbeesetten küzd, hogy megszabaduljon a többlet cukortól, mert a magas vércukorszinttől besűrűsödik a vér és lassul a keringés. A cukor egy részét gyorsan kipisiljük (ez hirtelen folyadékveszteség, a vesék ilyenkor túlpörögnek, a szervezet pedig a szemből, bőrből vontja el a vizet, hogy vizelet legyen belőle), ami pedig a vérben marad, zsírrá alakul…és lerakódik. 

A cukorbetegségre egyetlen gyógymód létezik: 

diéta + testmozgás + súlyosabb esetben inzulinpótlás. 

A diétát nevezzük inkább egészséges étkezésnek, hiszen valójában erről van szó. A fehér kenyeret lecseréljük teljes kiőrlésűre, kevesebb tésztát, krumplit, rizst fogyasztunk és több zöldséget. Az édességeket kristálycukor helyett nyírfacukorral, eritrittel, steviával készítjük. A rossz szénhidrát (egyszerű cukrok, mint a kristálycukor) hizlal, tönkreteszi a bélflórát és táplálja a káros baktériumokat.

Aki cukorbeteg, az többet ilyen rossz szénhidrátot nem ehet, rá van kényszerítve a jó szénhidrátok mérsékelt fogyasztására. 

A jó szénhidrátok lassan és fokozatosan bomlanak le glükózzá, így időt ad a szervezetnek, hogy megbírkózzon a vérben jelenlévő glükózzal.  

Lehet, hogy mégsem akkora csapás a cukorbetegség? Lehet, hogy Ön kapott egy lehetőséget, hogy egészségesebben éljen és jobb formába lendüljön, mint valaha? 

Ha citromot ad az élet, készítsünk belőle limonádét! Ha így gondol rá, még élvezni is fogja az új életmódot! 

Diéta mellett a testmozgás is elengedhetetlen. Nem kell megijedni, senki sem várja, hogy Ön élete derekán nekiálljon aerobikozni vagy edzőterembe járni. A legjobb mozgás a kertészkedés vagy a séta, bátrabbaknak az úszás vagy a tánc! 

Töltsön időt a friss levegőn, mozgassa át a tagjait, minden porcikája meg fogja hálálni a mozgást. A mozgás inzulinérzékenyít – ez azt jelenti, hogy a sejtek könnyebben fel tudják venni a glükózt…az inzulinnak beugrik a kapukód! Az ízületi probléma sem lehet kifogás a mérsékelt, de rendszeres mozgás ellen – az artrózis egyik tulajdonsága, hogy reggel fáj leginkább, aztán ahogy “olajozódnak” a tagok, egyre jobban esik a mozgás. Az arthirist pedig a cukorbetegség tovább súlyosbítja…az életmódváltással az ízületekért is sokat tehetünk. 

Ha az orvos inzulinpótlást is előírt, szigorúan tartani kell az előírásait. 

Van itt azonban még valami, ami segíthet! 

Ön tudta, hogy vannak gyógynövények, amelyek segítenek az egyenletes vércukorszint fenntartásában? Inzulinrezisztenseknek nagyon ajánlott, cukorbetegnek pedig jelentősen könnyítheti a mindennapokat. 

Ilyen például a gyapjas tintagomba. A gyapjas tintagomba két módon segíti az egyenletes vércukorszint elérését: védi a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit és érzékenyíti a sejteket az inzulinfelvételre, ezzel csökkenti az inzulin rezisztencia mértékét. 

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség?  A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére

Tovább olvasom »

Termék ajánló

gyapjas tintagomba az egészséges vércukorszintért
Szeretnék többet megtudni a termékről!

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart