Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele a sejtekbe. Az inzulinrezisztenciának három fázisáról tudunk.
Egy egészséges ember vércukorszintje 3.9 és 6.0 mmol/l között van éhgyomorra mérve. Hipoglikémiáról beszélhetünk abban az esetben, ha a vércukorszintje ennél alacsonyabb, ha ennél magasabb, hiperglikémiáról van szó.
A szénhidrát anyagcseréjének zavara három fázisra osztható:
- fázisra jellemző a megnövekedett éhgyomorral mért vércukorszint. A vércukorszint még nem olyan magas, mint a cukorbetegek értékei, de az élettani értéknél már magasabb.
- fázisra jellemző, hogy csökken a glükóz tolerancia mértéke.
- fázis maga a cukorbetegség.
Akkor mondhatjuk, hogy magas az éhgyomorral mért vércukorszint, ha a többszöri mérés alapján 6.1 és 6.9 mmol/l közötti értéket mutat.
Az éhgyomor esetében fennálló magas vércukorszintet általában nem kísérik tünetek, de érdemes komolyan venni, mert ez 2-es típusú diabétesz megjelenését okozhatja, ezenkívül megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét.
Hogyan alakulhat ki az inzulinrezisztenciából cukorbetegség?
Az anyagcserezavar következtében károsodott szövetek csak az átlagosnál több inzulin segítségével képesek felvenni a glükózt.
A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször olyan panaszokkal jár, amelyek már könnyebben felismerhetővé teszik a betegséget. Ezek a panaszok a következők lehetnek.
- vizelet gyakori ürítése,
- gyakran jelentkező szomjúságérzet,
- sok folyadék bevitele a szervezetbe,
- bőrviszketés.
A cukorbetegségről beszélünk, ha több egymást követő vizsgálat során a vénás vér cukorszintjének értéke 7.0 mmol/l felett van, illetve ha egy véletlenszerű vizsgálat esetén ez az érték 11.1 mmol/l, vagy a feletti értéket mutat.
Nem megfelelően működő szénhidrát anyagcsere esetén alapvető életmódbeli változtatásokra van szükség. Fokozatosan csökkenteni kell a napi kalóriamennyiség bevitelét, így szüntetve meg az elhízást. A hangsúly a fokozatosságon van. Nem szabad túl sok szénhidrátot, illetve zsírt bevinni a szervezetbe. Emellett fontos a gyakori sportolás és a cukorbetegséggel járó egyéb panaszok kezelése.
Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Tavaszi fáradtság vagy cukorbetegség?
A fáradtság egy teljesen normális állapot, de csak észszerű keretek között. Az állandóan fennálló fáradtság már nem tekinthető normálisnak. Ebben az esetben gondolni kell arra

Édes élet cukor nélkül
A sok édesítőszer hatására ma már a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről. Diabetikus készítmények Ma már nagyon sokféle diabetikus termék van a cukorbetegek

Miért jó a paradicsom cukorbetegek számára?
A paradicsom tökéletes élelmiszer, hiszen akkor is hasznos, ha cukorbetegség miatt diát írtak elő, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor –

A fahéj 9 jótékony hatása
A szó szoros értelmében a fahéj, valóban a ”fa héja”. Trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. Talán nemsokan tudják, hogy a

Mi az inzulinrezisztencia?
Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele

5 ok, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet
A túlsúly és a cukor nagymértékű fogyasztása mellett van még jó pár kevésbé ismert tényező is amely növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Hazánkban a lakosság