tomatoes-basil-food-tomato

Miért jó a paradicsom cukorbetegek számára?

A paradicsom tökéletes élelmiszer, hiszen akkor is hasznos, ha cukorbetegség miatt diát írtak elő, ugyanis segíti az ingadozó vércukorszintet féken tartani. A cukorbetegség megállapításakor – főleg, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek elrendelnek egyfajta diétát. Vannak olyan ételek, melyeket 100%-ban hanyagolni kell az étrendből, és vannak, amelyeket mértékkel, de lehet fogyasztani. Viszont vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek hozzájárulnak az egészséges vércukorszint fenntartásához, akadályozzák annak szapora emelkedését és esését, ezenfelül pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatják szervezetünket. A paradicsom éppen ilyen zöldség, mert magas a vitamin- és ásványianyag tartalma.

A zöldségek hatásai

A diabéteszben szenvedő betegek diétájában rendkívül fontos szerepet kapnak a zöldségfélék: nagy részüket szabad fogyasztani, főleg azokat, melyek az 5 gramm szénhidráttartalmat nem érik el. Ha egyszerre 20 dkg-nál kevesebbet fogyasztunk ezekből, akkor a szénhidráttartalmukat nem szükséges mindig beleszámítani az aktuális napra megadott keretbe. Voltaképpen nyugodtan fogyaszthatunk salátát, uborkát, paprikát és paradicsomot. Továbbá, ezek a zöldségek szervezetünk állapotát helyreállíthatják, ez köszönhető a bennük lévő vitaminoknak, rostoknak,és más hatóanyagoknak. A paradicsom például bőséges vas-, A-, C- és E-vitamin, kalcium és kálium tartalommal rendelkezik. Lúgosító hatással bír, ezenfelül serkenti az emésztést, a vesék és a máj működését. Fogyasztása nyersen, salátákban, főzve – de nem cukrozva – is lehetséges.

Miért jó a paradicsom?

A paradicsomnak magas a likopintartalma, ezért is ajánlott a fogyasztása. Főzés folyamán sem bomlik le ez az anyag, és arányában legtöbb, a napon érlelt piros paradicsomban található. A likopin közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, továbbá véd a rákkal szemben, segíti a zsíranyagcserét, így diétára is alkalmas. A folyamatos paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, ápolja, szebbé teszi a bőrt, és óv az érelmeszesedés ellen. Ha te is friss paradicsomhoz szeretnél hozzájutni, akár a kertben, akár a teraszon is nevelgethetsz palántát, és ezek vegyszerek nélkül is gyönyörű piros bogyókat teremnek.

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Édes élet cukor nélkül

A sok édesítőszer hatására ma már a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről. Diabetikus készítmények Ma már nagyon sokféle diabetikus termék van a cukorbetegek

Tovább olvasom »
Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved