Inzulinrezisztencia tévhitek

Napjainkban az inzulinrezisztencia az egyik legsűrűbben előforduló egészségügyi probléma, ami tulajdonképpen egy anyagcserezavar. Noha nem új keletű a probléma, ennek ellenére sok tévhit él bennünk.

Az inzulinrezisztenciát gyakran veszik egybe a diabétesszel, pedig ez nem ugyanaz, azaonban azt kezelhetjük tényként, hogy az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség „előszobája”. Annak érdekében, hogy biztosan elkerüljük a diabéteszt, foglalkoznunk kell az inzulinrezisztanciájával, amiben kérhetjük az orvosok és a dietetikusok segítségét.

A stressz is vezethet Inzulinrezisztenciához

Az inzulinrezisztencia kialakulásának nem a helytelen táplálkozás a legfőbb oka. Nagyon sok minden közre játszhat a kialakulásában. Ezek közül az egyik ilyen modernkori betegség, a stressz is.

Inkább megelőzni, mint gyógyítani

Az inzulinrezisztencia kialakulását megelőzhetjük megfelelő életmóddal, amiben kiemelkedő szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, a sok mozgásnak. A már kialakult inzulinrezisztencia nem minden esetben orvosolható csak diétával, minden egyes betegnél személyre szabott kezelést kell végezni.

Nem – csak – a finomított cukor tehet róla

Tévhit az is, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásáért a modern élelmiszeripar, és azon belül is a finomított cukor tehető felelőssé. Egyszerű evolúciós folyamatról van szó, a testünk raktározási képességének fejlődéséről, viszont tény, hogy a modern életstílus ellentétben van ezzel a folyamattal, hiszen sokkal kevesebb energiát használunk fel egy nap, ellenben jóval többet viszünk be szervezetünkbe. Így ami az őskorban hasznos “gyűjtögetés” volt, mára már felesleges, sőt sok esetben ártalmas folyamattá vált.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyedül az elhízás lehet a jele, a normál, de még a sovány testalkatú nőknél/férfiaknál is kialakulhat ez az állapot.

Az inzulinrezisztencia gyakran tünetmentes

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak, szerepelhet köztük a meddőség, száraz bőr, fáradékonyság, vagy éppen a fertőzések gyakori előfordulása. De ami a legfontosabb, hogy legtöbbször az inzulinrezisztencia teljesen tünetmentes.

Bár az inzulinrezisztencia diagnosztizálásához vért is vesznek, szakszerű megállapításához korántsem elegendő. Mindenképpen szükséges az egyéni és családi kórelőzmények számbavétele, a pontos panaszok, valamint fizikális vizsgálat.

Vizsgálat előtt nincs reggeli

Tévhit az is, hogy jól be kellene reggelizni a vizsgálat előtt. A vért a reggeli órákban veszik le, előtte körülbelül 12 órával szabad utoljára étkezni, a bőséges folyadékfogyasztás viszont kifejezetten ajánlott.

A terheléses cukorvizsgálat nagyon nehezen végezhető el a cukoroldat ihatatlansága miatt. Egy jó tanács: vigyen magával kevés citromlevet, ezt hozzáadva könnyebben fogyaszthatóvá válik, és az eredményeket nem befolyásolja.

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség?  A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart