Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

Immunrendszerünk normális működése biztosítja, hogy szervezetünk egészséges működését. Zavara esetén felborul az egyensúly és kóros folyamatok indulnak be.

Immunrendszerünk tulajdonképpen egy védekező rendszer, amely szervezetünk belső önállóságának védelmére jött létre. Az a feladata, hogy felismerje és megsemmisítse a szervezetünkbe bekerülő idegen anyagokat. Immunrenszerünk összetevői:

  • nyirokrendszerünk
  • a vérben keringő fehérvérsejtek,
  • kötőszöveti sejtek,
  • egyes szerveink, pl. a csecsemőmirigy és a lép.

A cukorbetegség két csoportja közül az inzulinfüggő 1-es típust tekinthetjük autoimmun betegségnek, szemben a gyakoribb 2-es típusúval, amelyet egyáltalán hiszünk annak. Számtalan vizsgálat igazolta azt, hogy az ebben a betegségben szenvedő embereknek másként működik az immunrendszere. A legfrissebb kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a 2-es típusú cukorbetegek vérében olyan antitestek találhatók, melyek megtámadják a szervezet egyes fehérvérsejtjeit.

Bár mai tudásunk szerint a diabétesz nem gyengíti az immunrendszerünket, a magas vércukortartalomnak köszönhetően a baktériumok, a gombák és más élősködő mikroorganizmusok könnyen elszaporodnak a szervezetben. Emiatt elgyengül a cukorbetegek immunrendszere és nem tudja teljes mértékben megsemmisíteni a kórokozókat és beteg gyakrabban van kitéve különböző fertőzéseknek, gyulladásoknak, melyek lassan gyógyulnak és sokszor ismétlődnek.

Ezen az állapoton javíthatunk kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő diétával. Ha odafigyelünk és a normális értéken tartjuk vércukorszintünket, akkor lényegesen javulhat immunrendszerünk állapota.

Érdekesség, hogy a legtöbb gyógygomba erősíti az immunrendszert, sőt, van olyan is, amelyik segíti az egyenletes vércukorszint kialakulását (pl. gyapjas tintagomba). Diéta és testmozgás mellett érdemes kipróbálni a természetes étrendkiegészítőket is, ha az egészségünk védelmét tűzzük ki célul. 

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia? Cukorbetegség? Mi a különbség?  A sejteknek a glükóz (lebontott cukor) adja az energiát. Ahhoz, hogy a sejtekbe bekerüljön a glükóz, az inzulin közvetítő szerepére

Tovább olvasom »

Termék ajánló

gyapjas tintagomba az egészséges vércukorszintért
Szeretnék többet megtudni a termékről!

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart