kivonat_vs_por

Gyógynövény por-növényi kivonat

A gyógynövények akár több ezer természetes vegyületet is tartalmazhatnak. Az étrend-kiegészítők azért készülnek, hogy ezeket a jótékony hatóanyagokat nagyobb mennyiségben, kényelmesen juttathassuk szervezetünkbe.

A gyógynövényeket felhasználásuk első lépéseként alaposan megtisztítják Ezt követően alacsony hőmérsékleten megszárítják, majd porrá őrlik. Az így előállított száraz növényi  por és kapszulába, vagy tablettába kerül. Ha leveszünk a boltban vagy a patikában  a polcról egy étrend-kiegészítőt (Máriatövismag, ginkgo biloba, stb…) és nincs feltüntetve a csomagoláson, hogy kivonat vagy extraktum, akkor ilyet vásárolunk. A porrá őrölt növényben ugyanazok a természetes  hatóanyagok találhatók , mint magában a növényben. A probléma az, hogy  ezekből az aktív hatóanyagokból csupán kis mennyiséget tartalmaz.

A kivonat vagy extraktum a szárított növényi őrleménnyel szemben speciális technológiával készül,aminek köszönhetően töményebb formában,ezért jóval nagyobb mennyiségben tartalmazza az adott növény aktív hatóanyagait. Egy ilyen növényi kivonat vagy extraktum akár százszor is erősebb lehet a növényi pornál.

Ha például a termék csomagolásán az látható, hogy egy kivonat aránya 30:1 és egy kapszula 500 mg-os, akkor ez azt jelenti,hogy egyetlen kapszulában annyi hatóanyag található, mint 30 db 500 mg-os növényi por kapszulában.

A növényi kivonatokkal tehát jobban járunk, hiszen sokkal több hatóanyagot kapunk.

Ez jó az egészségünknek, kíméli a pénztárcánkat, mivel a kivonatok nem sokkal drágábbak és kényelmesebb is , mert kevesebb kapszulát kell bevennünk.

A kivonási eljárások

  • extrahálás vagy oldószeres kivonás (oldószerek lehetnek : petroléter, aceton,metil- és etilalkohol) A szárított növényt az oldószerben áztatják néhány napig.
  • sajtolás, a gyógynövényt, vagy annak egy részét nagy nyomáson kisajtolják(tökmagolaj)
  • desztilláció, a folyadékot gőzzé alakítjuk, majd a keletkező gőzt átáramoltatjuk a gyógynövényen és hűtéssel ismét folyadékká alakítjuk.
  • szuperkritikus extrakció, egy korszerű, környezetkímélő technológia. melynek során oldószer a CO2, amely az alacsony hőmérsékleten lezajló extrakció után nyomtalanul eltávozik a termékből, az így keletkezett oldószermentes  kivonat eltarthatósága pedig jobb,mint az eredeti növényé.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Termék ajánló

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved

×
×

Cart