cigarettes-83571_1920

Dohányzás és vérnyomás – mi közük egymáshoz?

Egy tanulmány szerint a világon a legmagasabb vérnyomása a szlovén férfiaknak van! Gondolta volna? Én nem. Esküdni mertem volna, hogy az amerikaiak büszkélkedhetnek ezzel a címmel, de egyáltalán nem ez a helyzet. Közép-, és Kelet-Európa a legveszélyeztetettebb régió, ami a szív-, és érrendszeri betegségeket illeti, főleg a férfiak esetében. 

Vajon mit csinálnak a mi férfiaink, amitől így megugrik a vérnyomásuk? A zsíros ételek mellett a tanulmányok 3 okot neveznek meg:

  • dohányzás
  • alkoholfogyasztás
  • létbizonytalanság

Kezdjük a dohányzással. A világon 1 milliárd ember dohányzik és 1 milliárd ember küzd magas vérnyomással. Természetesen nem ugyanazok az emberek tartoznak az egyik halmazba, mint a másikba, de van átfedés. Jó hír, hogy Magyarországon az elmúlt 10 évben valamelyest csökkent a dohányosok száma, de a lakosság közel harmada még mindig él ezzel a szenvedéllyel. 

De miért ennyire népszerű a dohányzás? Mit ad az a füstölgő papírcső?

A nikotin ösztönzi az adrenalin hormon termelését. Az adrenalin éberebbé tesz, csökkenti a stresszt és az éhséget. Tiszta főnyeremény! Kis mértékben igen, de a dohányosoknál ez a pozitív hatás csak rövid ideig tart utána újabb cigire van szükség…és újabbra…és újabbra. Közben a negatív mellékhatások már felülírják azt a kellemes adrenalinlöketet. 

A dohányfüstben lévő szén-monoxid a vörösvértestekhez kötődik, így nem marad hely az oxigénnek, csökken az oxigénfelvevő képesség. Ezért fáradékonyabbak a dohányosok. A tüdősejtekben kis hullámzó csillók biztosítják, hogy a nyákot, port, slejmet kisöpörjék a tüdőből. A kátrány a tüdősejtek csillóit lebénítja, így a tüdő nem tud tisztulni – ezért feketedik el a dohányosok tüdeje. 

A nikotin szűkíti az ereket. Minden egyes cigaretta elszívása után beszűkülnek az erek. Éppen ezért, ha valaki amúgy is érszűkülettel küzd, egyetlen cigaretta is lehet az utolsó. 

A cigarettával egyetlen teendőnk van: letenni. Könnyű ezt mondani, mi? A mozdulat, az a kellemesen kesernyés íz…meg aztán mindenki cigizik, akkor most én kimaradjak a cigis körből? Nem könnyű döntés, még nehezebb tartani magunkat hozzá. 

 

Van egy könyv, ami már sokaknak segített a leszokásban: Alan Carr: Rövid úton leszokni a dohányzásrólbár láttam már olyan címmel is, hogy Leszokni a dohányzásól? Így könnyű! 

“Kétségbeesésében, melyet napi száz szál elszívott cigaretta váltott ki, Allén Carr 1983-ban kidolgozott egy olyan új módszert, amelyet ma már világszerte alkalmaznak és millióknak segít a sikeres leszokásban. Allén Carr könyvét ajánljuk mindenkinek, aki most határozta el, hogy felhagy a dohányzással, de annak is, aki megpróbált már fokozatosan, vagy más eszközök segítségével leszokni, és mindeddig egyik próbálkozása sem járt sikerrel. Most sikerülhet! A Rövid úton leszokni a dohányzásról megváltoztathatja életét, Allén Carr útmutatásait követve újra felfedezheti azt a szabadságot, amit a nemdohányzás jelent.”

Ha gondolja, vegye meg, olvassa el. Ennyi ember nem tévedhet, lehet, hogy Önnek vagy hozzátartozójának is segít a leszokásban…persze, csak ha le szeretne szokni. Akarata ellenére senkit nem lehet a leszokásra kényszeríteni. Ha Önnek ez a megingathatatlan szenvedélye, érdemes arra törekedni, hogy a 4 rizikófaktorból (helytelen étkezés, dohányzás, alkohol, stressz), max 1 maradjon. Ha Önnek ez a dohányzás, ámen. 

De még egy kis érdekesség dohányzás témakörben:

Amikor a cigerattát szívja, az erek egyből beszűkülnek. Ez a hatás 20 percig tart, utána újra kiengednek, a vérnyomás csökken. Ha tehát elszívta az utolsó cigarettáját, 20 perc múlva már el is hárult a hirtelen érszűkület miatti halálos veszély. 

12 óra után a vértestecskék megszabadulnak a szén-monoxidtól és újra a tiszta oxigén képesek szállítanak, tehát javul az Ön oxigén ellátása. Látja, az első cigerattamentes napnak már mennyi pozitív hatása van?

Két nappal az utolsó cigi után javul a szaglás és az ízlelés…ez már valódi előny, ugye? Az eddigi élvezetet felváltja egy újfajta élmény.

Két hét után a tüdő kezd magához térni, a csillócskák újra képesek a munkájukat végezni, kisöpörni a slejmet és port a tüdőből. Eleinte többet fog köhögni, barnás slejmet is felköphet, de ennek mind nagyon kell örülni – tisztul. Félsiker!

Fél év után a szívinfarktus kockázata a felére csökken.

Még pár cigarettamentes év, és a szervezete úgy megtisztul, mintha soha nem is cigizett volna. Kiút tehát van, a kár nem jóvátehetetlen. A lényeg, hogy mielőbb megszülessen a döntés és elszívja élete utolsó cigarettáját. 

Az ajánlott könyv mellett a gyógynövények is a segítségére sietnek, ha a leszokásról van szó.

Létezik egy Chlorella nevű édesvízi alga, amely verhetetlen a szervezet méregtelenítésében. Kivezeti a nehézfémeket, a candida gombát, segít a rossz lehelet és a testszag semlegesítésében. Tisztítja a szervezetet és feltölti tápanyaggal. A szív- és érrendszert pedig a galagonyafokhagyma kettőse képes hatékonyan kitisztítani. Pucolja az ereket, javítja a vérkeringést. 

Gondoljon bele…az eddig dohányzásra költött pénz töredékéből képes új, egészséges szokásokat bevezetni, kitisztítani, felfrissíteni, tápanyaggal feltölteni a szervezetét!

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved

×
×

Cart