Vérhígítóval együtt lehet szedni? – II.rész

“Véralvadásgátlóval együtt lehet szedni?” – talán ez a leggyakoribb kérdés, amit kapunk a termékeink kapcsán. Cikkünk 2 részből áll, ebben a részben azt járjuk körbe, hogy melyik véralvadásgátlóval melyik gyógynövényt lehet és nem lehet együtt szedni, mi erősíti fel a hatását és mi gyengíti le! 

 

NATUR-L
vérhígító

Az utóbbi években megfigyelhetjük, hogy a háziorvosok egyre több páciensnek írnak fel a véralvadásgátlókat (másnéven vírhígítót).

A 3 leggyakoribb az Aspirin Protect, a Warfarin és az Eliquis.

Amit tudni érdemes a gyógynövényekről és gyógygombákról, hogy...

 …valamilyen mértékben szinte az összes bír vérhígító hatással. Amit azonban kifejezetten vérhígítóként tartanak számon az a

 • fokhagyma,
 • kurkuma,
 • gyömbér,
 • zöld tea,
 • fahéj,
 • kínai angyalgyökér,
 • ginkgo biloba,
 • szagos müge,
 • papaya
 • és zsálya. 

Jogos a kérdés, hogy akinek az orvosa felírta a vérhígító rendszeres szedését, nem fogyaszthat a fenti növényekből? 

Nézzük a 3 gyógyszergyártó ajánlásait:

 • Az Aspirin Protect betegtájékoztatója nem tér ki a gyógynövényekre, de pl. ibuprofennel (Advil, Algoflex) nem tanácsos együtt szedni. 

 • A Warfarin felhívja a figyelmet arra, hogy: 

  “Gyógynövénytartalmú gyógyszerek és természetgyógyászati készítmények

  Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógynövény-tartalmú készítmények közül bármelyiket már alkalmazza vagy alkalmazását szeretné abbahagyni. 

  A ginkgo (Ginkgo biloba), a fokhagyma (Allium sativum), a kínai angyalgyökér készítmény (Angelica sinensis), a papaya (Carica papaya) és a zsálya (Salvia miltiorrhiza) fokozhatják a Warfarin Orion hatását. A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) és a ginzeng (Panax spp.) pedig csökkenthetik a hatását. Ezért a felsorolt gyógynövényeket tartalmazó készítményeket nem szabad elkezdeni szedni vagy abbahagyni a Warfarin Orion-kezelés alatt, a kezelőorvossal való megbeszélés nélkül.”

  “Fogyasztásukat nem kell kerülni, de a napi mennyiséget nem szabad nagy mértékben változtatni. A következők tartalmaznak bőségesen K-vitamint: sóska, avokádo, brokkoli, kelbimbó, káposzta, repceolaj, snidling, koriander,az uborka héja (hámozott uborka nem), endívia, kelkáposzta, kiwi, salátalevél, mentalevél, mustár zöldje, olívaolaj, petrezselyem, borsófélék, pisztácia, bíborszínű tengeri alga, spenótlevél, újhagyma, szójabab, szójaolaj, tealevelek (de a tea nem), fehérrépalevél és vizitorma.

  Az áfonyalé és az egyéb áfonya-tartalmú termékek fokozhatják a warfarin hatását és ezért az egyidejű alkalmazást kerülni kell.”

 • Az Eliquis betegtájékoztatójában ez áll:

   A közönséges orbáncfű (depresszió kezelésére használt gyógynövény tartalmú készítmény) csökkentheti az Eliquis vérrögképződést gátló hatását. 

  Ha tehát a gyógyszergyártók ajánlásaira hagyatkozunk, akkor

 • a Warfarint körültekintéssel kell szedni,

 • az Eliquis mellett semmiképp sem szedjünk orbáncfű tartalmú altatót, nyugtatót

 • az Aspirin Protect mellett pedig bármit lehet. 

Árnyaljuk egy kicsit a képet a másik oldalról. 

Mindhárom gyógyszer saját mellékhatásai között található az orrvérzés, aranyér, véres széklet, erősebb menstruáció vagy lilás-kékes elszíneződések a bőrön. Ha ezek bármelyike jelentkezik, azt jelenti, hogy túlhígítottuk a vért. 

Ha biztosra akarunk menni, akkor vérhígító mellett bizony nem fogyasztunk nagyobb mennyiséget a fent felsorolt gyógynövényekből, mert ugyanezeket a mellékhatásokat produkálhatják a túlhígítás miatt. 

gyógygomba ganoderma reishi pecsétviasz gomba

A többi gyógynövény és gyógygomba azonban fogyasztható, de egyéni érzékenység felléphet. Ilyenkor nincsen semmi baj, ha előfordulna orrvérzés vagy véres széklet, abba kell hagyni az gyógygomba vagy gyógynövény fogyasztását. Ez a fenti listán szereplő növényeken túl rendkívül ritkán fordul elő.

Mivel tudjuk kiváltani a listán szereplő gyógynövények áldásos hatását, ha vérhígítóra vagyunk ítélve? 

Fokhagyma (értisztítás, szívvédelem, immunerősítés) —> Shiitake gomba

Kurkuma & gyömbér (gyulladáscsökkentés, immunerősítés) —> Ganoderma gomba

Zöld tea (élénkítés) —-> Kínai hernyógomba

Ginkgo biloba (memória) —-> Süngomba 

Fahéj (vércukor kiegyenlítés) —-> Gyapjas tintagomba 

NATUR-L

Aki nem tartozik a magas kockázatú csoportba trombózis szempontjából, de szeretne megelőzésképp természetes vérhígítót szedni, aminek egyéb pozitív mellékhatásai is vannak, annak tudjuk ajánlani a 

Galagonya & fokhagyma kettősét a szív védelmében,

A fekete fokhagymát, amely kellemtlen szagok nélkül segíti a szívet és az immunrendszert, 7x erősebb mértékben, mint a hagyományos fokhagyma,

Ösztro-6 komplexben pedig kínai angyalgyökér és másik 5 gyógynövény segíti a változókor kihívásaival küzdő hölgyeket. 

Ganoderma >> – a jó közérzetért

Süngomba >> – a szellemi frissességért

Gyapjas tintagomba >> – az egészséges vércukorszintért

Kínai hernyógomba >>energetizáló, élénkítő

Bokrosgomba >> – az erős csontokért

Shiitake gomba >> – a tápanyaggazdag koleszterincsökkentő

Patkónyelv gomba >> – a legnagyobb bajban is segít

Hamvaskéreg gomba >> – a fagyos észak gyógygombája

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart