Mit tehetünk a csontritkulás ellen?

Mi okozza a csontritkulást? Kik a leginkább veszélyeztetettek? Hogyan tehetünk a csontjaink egészségéért? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a csontritkulás világnapjának alkalmából.

NATUR-L

A csontritkulás (vagy osteoporosis) egy olyan állapot, amelynek során a csontsűrűség csökken, és a csontok könnyebben törnek. Általában az idősebb korosztály érintett. Azért különösen veszélyes, mert az alacsony csontsűrűség és a csontritkulás fokozza a csonttörések kockázatát.

A csontritkulás számos tényezőtől függ, például a genetikai hajlam, az életmód és a táplálkozás. Veszélyeztetettek lehetnek az idősebb nők, a menopauzától szenvedő nők, az alacsony testtömegű emberek, azok, akiknek a családjában már volt csontritkulás, valamint a dohányosok és az alkoholfogyasztók.

A menopauza során jelentkező csontritkulás gyakori probléma, amelyet közvetlenül a menopauza biológiai folyamatai befolyásolnak. A petefészkek csökkenő ösztrogéntermelése miatt az ösztrogénszint drasztikusan csökken. Az ösztrogén a nők szervezetében fontos nemi hormon, amely kulcsszerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. Az ösztrogén segíti a csontok kalciummegtartását és megelőzi a csontritkulást. A menopauza alatt a alacsony ösztrogénszint elősegíti a csontlebomlást. A csontok folyamatosan lebomlanak és újjáépülnek, de az ösztrogén hiánya miatt az újjáépülés lassabb lehet a lebomláshoz képest. Ennek következtében a csontsűrűség csökken, és a csontok gyengébbé válnak, ami növeli a törések kockázatát.

Sajnos az inaktív életmód tovább súlyosbítja ezt a problémát.

Mit tehetünk a csontritkulás elkerülése érdekében?

Fontos, hogy a menopauzában lévő nők rendszeresen ellenőrizzék csontsűrűségüket. 

Az egészséges étrend, a kalcium- és D-vitamin-bevitel, valamint a rendszeres testmozgás is segíthet a csontritkulás kockázatának csökkentésében.

mi az a fitoösztrogén

A menopauzában lévő nők esetében a csontritkulás megelőzésének és kezelésének egyik módja a hormonpótló terápia, amely ösztrogént tartalmaz. Ezt mindenképp szigorú orvosi felügyeletet mellett szabad csak megkezdeni.

Ennél gyengédebb megoldás, amikor az ösztrogénszintet gyógynövényekből származó fitoösztrogénekkel pótoljuk. 

A fitoösztrogének képesek a szervezet ösztrogénreceptoraira kapcsolódni, hasonlóan a valódi ösztrogénekhez, ám hatásuk jóval enyhébb. Amikor a menopauza következtében hormonszintünk csökken, a fitoösztrogének segítségével képesek vagyunk egyensúlyban tartani hormonszintünket. Így enyhülhetnek a hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatváltozások és a hüvelyszárazság is.

Az ösztrogénnek kulcsfontosságú szerepe van a csontsűrűség megőrzésében. A menopauza idején, amikor az ösztrogénszint csökken, a fitoösztrogének bizonyos mértékben pótolhatják a csontokhoz szükséges hormont, ezzel megelőzve a csontritkulást. Ezenkívül a fitoösztrogének egyensúlyban tarthatják a jó és rossz koleszterin szintjét, valamint védelmet nyújtanak az ereknek, csökkentve ezzel a szívbetegségek kockázatát.

Csontritkulás megelőzésében és kezelésében nemcsak a fitoösztrogének játszanak fontos szerepet, hanem az ergoszterin nevű anyag is, amely a bokrosgombában található meg. Az ergoszterin a D-vitamin előanyaga, amely elősegíti a kalcium felszívódását. Ha egész évben rendszeresen fogyasztjuk, segíthetünk a megfelelő csontépítésben és a csontok védelmében. Kutatások szerint a bokrosgomba pozitív hatása olyan jelentős, hogy nemcsak megelőzésre alkalmas, hanem már kialakult csontritkulás esetén is segítséget nyújthat.

NATUR-L

Hol lehet fitoösztrogénekhez és bokrosgombához jutni? 

A csontritkulás világnapja alkalmából összeraktunk a Női Egyensúly csomagot és még egy kis ajándékot is mellékeltünk hozzá.

A csomagban 2 havi Ösztro-6, Bokrosgomba és Fekete Berkenye található, valamint egy Álombogyó Komplex termékminta. 

Tudjon meg többet a képre kattintva! 👇

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart