stresszelő nő

Miért stresszelünk annyit és hogy telhetnek nyugodtabban a mindennapok?

Október 10. a lelki egészség világnapja! 

Három részes cikkünkben elmagyarázzuk, hogy milyen szorosan összefügg a lelki és a fizikai egészség, és miért fontos, hogy mindkettőre egyaránt odafigyeljünk. 

Az I. részben a stresszre fókuszálunk – miért stresszelünk és hogyan telhetnek relaxáltabban a mindennapok?

NATUR-L
menopauza megoldás

Az emberi test és lélek egy rendszer része, nem választható szét a működésük.

Ha valaki lelkileg kimerült, stresszes vagy depressziós, az negatívan hat a testére is. 

A tartós stressz növeli a szívbetegségek kockázatát, csökkenti az immunrendszer hatékonyságát és alvásproblémákat okozhat.

Természetesen nem csak a lelkiállapot van hatással az egészségünkre, hanem ez fordítva is igaz. Ha a testünket jól tartjuk, egészséges ételekkel tápláljuk és mindennap mozgunk, a hangulatunk is sokkal jobbá válik. 

Beszéljünk egy kicsit a stresszről. Mi az a stressz?

A stresszt az emberi test és elme tapasztalja különböző kihívások vagy veszélyek hatására. Azért alakult ki az evolúció során, hogy segítse az egyént a veszélyhelyzetekben való túlélésben és a szükséges cselekvések végrehajtásában. Az emberi test válaszként felszabadít stresszhormonokat, mint például az adrenalin és a kortizol, amelyek elősegítik a szükséges energiatermelést és a figyelem összpontosítását.

A stressz lehet pozitív vagy negatív, attól függően, hogy milyen mértékben és időtartamban jelentkezik. A pozitív stressz, rövid távon ösztönző hatással lehet az egyénre, és segíthet a teljesítmény javításában. Például, amikor valaki izgul egy fontos beszéd előtt vagy versenyre készül, a stressz fokozhatja a figyelmet és a motivációt.

Azonban a negatív stressz hosszú távon vagy túlzott mértékben káros az egészségre és a jólétre. A túlzott stressz krónikus egészségproblémákhoz vezethet, például szívbetegségekhez, depresszióhoz, alvászavarokhoz és emésztési problémákhoz.

Miért stresszelünk ennyit?

A modern életmód, a technológiai fejlődés és a mindennapi élet gyors tempója számos olyan tényezőt hozott magával, amelyek növelik a stressz kockázatát. Az információáradat, a munkahelyi nyomás, a családi kötelezettségek és a gazdasági bizonytalanság mind hozzájárulhatnak a stressz szintjének emelkedéséhez.

Régen is volt stressz, de valószínűleg másképp élték meg és kezelték. Az előző generációk esetében a stressz lehetett fizikai veszélyekből, élelem megszerzéséből vagy természetes katasztrófákból adódó aggodalmakból. Emellett a régi idők emberei gyakran közösségi támogatással és szorosabb kapcsolatokkal rendelkeztek, ami segített a stressz kezelésében.

A stressz kezelése és csökkentése ma is lehetséges. Az egészséges életmód, a testmozgás, a meditáció, a támogató kapcsolatok, és a stresszkezelő technikák mind hatékony módszerek lehetnek a stressz szintjének csökkentésére. Fontos az is, hogy támogatást keressünk szakemberektől, ha a stressz krónikussá válik vagy súlyosan megterheli az életünket.

A stressz csak a dolgozó embereket érinti? Egyáltalán nem. Az idősebb korosztályt tekintve a napi híradó az egyik legkomolyabb stresszforrás. Gondoljunk csak bele, 3 éve miről szólnak a hírek nap mint nap? Világjárvány és háború. Aki napi szinten követi a híreket, az sajnos kiteszi magát a teljesen felesleges napi szintű szorongásnak. A cikkek nagy részét ugyanis az információéhség szüli…3 naponta leírják (kérdőjelekkel és feltételes módon persze), hogy mostmár biztos megérett az idő az atomháborúra. Ha nem atomháború, akkor klímakatasztrófa, ha meg nem az, akkor újabb járvány ütötte fel a fejét – mondja a szalagcím, igaz, hogy Kongóban és már 20 éve tart, de lehetőleg érezzük magunkat rosszul emiatt itt, Magyarországon is. 

Mit lehet tenni a stressz ellen? 

Az első és legfontosabb: szűrni az információáradatot. Ne olvassunk negatív tartalmú cikkeket, ne szorongjunk olyan történéseken, amikre nekünk semmilyen hatásunk nincsen és tulajdonképpen a történésnek sem ránk. Nem maradunk le semmiről, a legfontosabb, legnagyobb hírek akkor is eljutnak hozzánk, ha soha többet nem nyitjuk ki a híradót. 

Ugyanakkor nagyon jót tesz a léleknek, ha jót cselekszünk – tehát szűk környezetünkben, közösségünkben figyeljük, hogy kinek lehet ránk szüksége, kinek tehetünk valami jót. A régi idők emberei gyakran közösségi támogatással és szorosabb kapcsolatokkal rendelkeztek, ami segített a stressz kezelésében. Ezt lenne jó visszahozni a jelenlegi világba is! 

Mit lehet még tenni a stressz ellen? 

A rendszeres testmozgás nagyszerű stresszoldó. Egy rövid sétára menni, kertészkedni, tornázni vagy szobabiciklizni…mind segíthet kikapcsolódni és csökkenteni a stresszt.

Amikor érzi, hogy a stressz eluralkodik Önök, lélegezzen mélyen és lassan. Néhány percig ismételgetve a lassú ki és belégzést, tudatosítva a levegő útját az orrlyukakon keresztül, csökkenthető a stressz. 

A panaszkodás, morgolódás, szorongás legjobb ellenszere a hála gondolkodás. 

Amikor nekikezdenénk a panaszkodásnak, inkább kérdezzük meg magunktól, mi az, amiért hálásak lehetünk. Próbáljon meg minden nap találni legalább egy dolgot, amiért hálás lehet. Ez segít elterelni a figyelmet a negativitásról. 

Hálásnak bármiért lehet lenni…milyen finomat ettem ma. Milyen jólesik a meleg takaró ölelése. Láttam egy jó filmet. Felhívott az unokám. Jót beszélgettem a szomszédasszonnyal. Érik a paradicsom. Süt a nap. Frissítő a zápor. 

Fáj az ízületem…de a szemem még bírja az olvasást. Magas a vérnyomásom…de a memóriám még egész jó. Romlik a memóriám…de még jól bírom a kertészkedést. Kicsit nehéz a papa természete…de velem van, nem vagyok egyedül.  

Mindenért lehet hálásnak lenni. Mindenért hálásnak kell lenni, ami jó és van. 

NATUR-L

Ha az ember lelkiismeretesen végigment a listán és megvan a napi mozgás, kevesebb rémhír és több élvezetes társalgás ismerőseinkkel, akkor lehet még azon gondolkodni, hogy mivel lehet még többet tenni a testi-lelki jólétért.

A süngomba

  • oldja a szorongást
  • erősíti az idegrendszert
  • támogatja az immunrendszert
  • csökkenti a koleszterint és a gyulladásokat
  • javítja az emésztést. 

A gyógynövények és gyógygombák elkötelezett híveként tehát a lelki manna mellett a süngombát tudjuk  ajánlani a lelki egészség világnapja alkalmából. Most (2023. október 15-ig)  ajándék “Álombogyó komplex” termékmintát is csomagolunk a 2db-os süngomba csomag mellé! 

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart