menopauza változó kor tünetek

Miért okoz annyi nehézséget a változó kor a nőknél és mit lehet tenni ellene?

Amikor a nők változó korba lépnek, csökken az ösztrogénszintjük. Ez a hormonális változás számos kellemetlen tünettel jár együtt. Mivel lehet megkönnyíteni a mindennapokat a változó kor évei alatt? 

NATUR-L
menopauza változó kor tünetei

Mik a legkellemetlenebb változó kori tünetek?

 • hőhullámok
 • éjszakai izzadás
 • hangulatingadozás
 • ingerlékenység
 • hüvelyszárazság
 • csontritkulás

Mi történik a női szervezetben a menopauza során?

A menopauza egy természetes biológiai folyamat, a nő termékeny éveinek végét jelzi. 45-55 éves kor között menstruációs ciklus végleg leáll. A menopauza beálltáról akkor beszélünk, ha 12 egymást követő hónapban elmarad a menstruáció. 

A változó kor során igazából egyetlen dolog történik, ami egy sor láncreakciót indít el a szervezetben: a petefészkek ösztrogén (és progeszteron) hormonok termelése csökken. A hormonszint változás következményei: 

 • Ingadozás a menstruációs ciklusban. Mielőtt teljesen megszűnne a menstruáció, akár évekig is ingadozhat, egyszer gyengébb, egyszer extrém erős, van, hogy kimaradnak hónapok, máskor pedig sűrűbben érkeznek a nehéz napok. Már maga a kiszámíthatatlan és szabálytalan ciklus is megterhelő lehet testileg, lelkileg egyaránt.
 • Hőhullámok. Az ösztrogén hormon csökkenése az agy hőszabályozásért felelős hipotalamusz részét összezavarja. Ez okozza a hőhullámokat, fokozott izzadást, pulzus gyorsulást. 
 • Éjszakai izzadás. Mivel a hőhullámok éjszaka is támadnak, ez fokozott izzadást és kevésbé pihentető alvást okoz. 
 • Hüvelyszárazság. Az ösztrogénszint csökkenése szárazabb, vékonyabb hüvelyfalat eredményez. Ez egy nagyon kellemetlen tünet, ami nem csak a szexuális életet nehezíti meg, hanem diszkomfort érzetet okoz a mindennapokban is. 
 • Hangulatingadozás. A hormonszint ingadozás hangulatingadozást okoz, irritálttá válunk, van, akinél szorongás vagy depresszió is felmerülhet. A helyzeten csak tovább ront a többi tünet. A hőhullámoktól és kialvatlanságtól még idegesebbek leszünk, a szexuális élet nehézségei, az alkalmak ritkulása sem kedveznek az idegeknek. 
 • Csontritkulás. A csontsűrűség fenntartásához a női szervezetnek alapvető szüksége van az ösztrogénre (a férfi szervezetnek pedig a tesztoszteronra). Ahogy csökken az ösztrogénszint a nőknél, úgy válnak egyre törékenyebbé a csontok. 

 

menopauza megoldás

Van remény a kellemetlen változó kori tünetek ellen?

Igen. Habár nincs egyetlen csodaszer, ami varázsütésre elmulasztaná a kellemetlenségeket, de néhány étrendkiegészítővel és életmódbeli változtatással sokat javíthatunk a helyzeten. 

 1. Hormonpótlás. Ha a problémákat a hormonszint csökkenése okozza, logikus lépésnek tűnik a hormonszint megemelése. Igen ám, de gyógyszeres úton kockázatos lehet belenyúlni a természet rendjébe. Arany középút lehet a fitoösztrogén. A fitoösztrogének olyan növényi komponensek, melyek szerkezete nagyon hasonlít az ösztrogénre, de hatása jóval gyengédebb. Fogyasztásukkal gyengéden tudjuk segíteni a hormonrendszer egyensúlyát, mégsem megyünk szembe a természet rendjével.
 2. Életmódbeli változtatások. Szinte minden egészségügyi és lelki probléma esetén (cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió, szorongás) ki kell emelnünk a mozgás fontosságát. Az ember teste nem tévézésre lett tervezve, hanem aktív mozgásra. Nem kell túlgondolni, napi pár km séta már megteszi a maga jótékony hatását. Ha szereti a zenét, zárkózzon be a szobába, csavarja fel a hangerőt és táncoljon. Elképesztő mennyiségű boldogsághormon szabadul fel a tánc és zene révén, ami ellensúlyozza a menopauza okozta szorongás, depressziót, ingerlékenységet. Nagyon fontosak a társas kapcsolatok is…találkozzon barátnőivel, beszélgessenek, kártyázzanak, nevessenek, sétáljanak együtt.
 3. Étkezés. Kutatások szerint túlsúly esetén még kellemetlenebbek a hőhullámok. A koffein, alkohol és csípős ételek is fokozzák a hőhullámokat. A kiegyensúlyozott, fehérjét és rostokat tartalmazó étrendet, valamint a zöldség-gyümölcs napi fogyasztását a szervezet minden szinten meghálálja. Jót tesz a szívnek, az emésztésnek és a kedélynek is.

+1. Hüvelykrémek. A patikákban, gyógynövényboltokan a hüvelyszárazság ellen lehet kapni krémeket, nedvesítőket. Ha már nem is él szexuális életet, a saját komfortérzet érdekében érdemes ezeket alkalmazni. 

NATUR-L

Már csak egy kérdés maradt: hogyan tudom beszerezni ezeket a fitoösztrogén tartalmú gyógynövényeket? Hogyan tudjuk biztosítani, hogy szervezetünk hozzájut ehhez a női egészséget javító komponenshez?

Az Ösztro-6 gyógynövény-komplexbe összegyűjtöttük a 6 leghatékonyabb gyógynövényt, ami a női egészséget és a menopauza tüneteinek enyhítését illeti. További információ az alábbi képre kattintva: 

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart