„Bocs, inzulin, nem fogunk ajtót nyitni neked!” – mi történik pontosan az inzulin rezisztencia során?

Képzeld el, hogy az inzulin a kulcs, ami sejtjeid ajtaját nyitja, hogy betessékelje a cukrot a belsejébe. Erre azért van szükséged, mert a sejtek a cukorból nyerik az energiát.

NATUR-L

De ha inzulinrezisztenciád van, a sejtek megmakacsolják magukat és nem reagálnak jól a kulcsra, mintha azt mondanák:

„Bocs, inzulin, nem fogunk ajtót nyitni neked!”

Ennek eredményeként a cukor, amelynek be kell jutnia a sejtekhez, és energiát kell szolgáltatnia, felhalmozódik a véráramban. A szervezet több inzulin termelésével próbál kompenzálni, és arra gondol, hogy ha több kulcsot termel, a sejtek talán hallgatnak rá.

De idővel a szervezet inzulintermelése nem tud lépést tartani az igényekkel. Mintha lenne egy hatalmas kulcscsomód, de egyik kulcs sem nyitja az ajtókat. Ez magas vércukorszinthez vezet, ami olyan tüneteket okoz, mint a fáradtság, fokozott szomjúság, gyakori vizelés és homályos látás.

Mi történik a szervezetben, mikor magas a vércukorszint a véráramban?

Ha túl sok cukor van a véráramban, az igen kellemetlen hatásokhoz vezethet. Az egyik első dolog, amit észrevehetsz, az a fáradtság és az energiahiány. Lehet, hogy nehezebb lesz összpontosítanod és még az egyszerű feladatokat is kimerítőnek érezheted.

Figyeld meg, hogy nassolás után rádtör-e a fáradtság, fásultság? Lehet, hogy pont mindig a nasi után veszted el a fókuszt és válik nyűglődéssé a munkanap? 

Egy másik gyakori tünet a hihetetlenül szomjas érzés. Olyan, mintha a szervezeted megpróbálná kiüríteni a felesleges cukrot azáltal, hogy egyre több vizet itat veled (hogy pisild már ki végre azt a sok cukrot).

A magas cukorszint a látást is befolyásolhatja. Előfordulhat, hogy a dolgok homályosnak vagy ködösnek tűnnek. Olyan, mintha ködös szemüvegen keresztül néznénk a világot.

Ugyanakkor inzulint termelő hasnyálmirigy is túlpörög, hiszen megpróbál több inzulint termelni, hogy kompenzálja a rezisztenciát. Ezzel az inzulinszint is túl magas a véredben, mintha az egész kulccsomót egyben próbálnánk a kulcslyukba tömködni.

Ha túl sok inzulin van a véráramban, az ugyanolyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint amikor túl sok cukor van a véráramban.

Olyan, mintha felülnél egy hullámvasútra, ezek a folyamatok dobálják a hangulatodat és a közérzetedet, egyik jön a másik után, egyik következik a másikból, te meg nem érted, hogy mi a gond veled, miért érzed állandóan vacakul magad.

Tehát, a magas inzulinszint végül betömködi a cukrokat a sejtekbe, így a vércukorszint hirtelen leesik. Remegsz, gyenge vagy, szédülsz…és már megint éhes vagy. Pedig most ettél. Valószínű cukros vagy magas keményítőtartalmú ételek után vágysz, mert szervezetednek cukorra van szüksége, hogy a felesleges inzulin munkát kapjon.

A magas inzulinszint másik hatása, hogy elősegítheti a zsírraktározást a szervezetben. Az inzulin segít szabályozni a szervezet energiaraktározási és -felhasználási módját. Ha túl sok az inzulin, ez jelezheti a szervezetnek, hogy több zsírt raktározzon el, ami idővel súlygyarapodáshoz vezethet.

Néha a magas inzulinszint több folyadékot is visszatarthat a szervezetben. Felpuffad az arcod, a végtagjaid, a hasad.

Könnyű átlátni, hogy mennyire rossz a szervezetednek az inzulinrezisztens állapot. Szenvedsz te is és veled együtt minden sejted. Ráadásul a kezeletlen IR cukorbetegséghez vezet, amikor a hasnyálmirigy kimerül és már nem is termeli többé a kulcsokat. A magas cukorszint állandósul a véráramban és ha továbbra sem veszed komolyan a problémát, az egyébként létfontosságú cukor apránként felemészti a szervezetedet (súlyos látásromlás, lassan gyógyuló sebek, elhízás és sajnos az amputált végtagok sem olyan ritkák, mint gondoljuk). 

De mit lehet tenni?

A teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket, gyümölcsöket, zöldségeket és egészséges zsírokat tartalmazó kiegyensúlyozott étrend sokat segíthet a vércukorszint kezelésében.

Dobd ki a chipseket, rágcsákat, üdítőket, csak szokásból nasizol, nem azért, mert szükséged van rá.  Ma már nagyon izgalmas étrendek közül lehet válogatni, nem olyan fájdalmas egy életmódváltás, sőt, ha belevágsz, te is látni fogod, hogy mennyivel jobb jót enni és jól lenni. A fizikai aktivitás javítja az inzulinérzékenységet, lehetővé téve a sejtek jobb reagálását az inzulinra. Ez nem véletlen. Az ember nem arra termett, hogy egész nap üljön vagy a kanapén feküdjön. A napi mozgás legalább olyan fontos, mint az evés, pisilés, fogmosás. Nem kell időigényes vagy drága mozgásformákra gondolni, teljesen jó az is, ha beiktatsz legalább fél óra sétát, 20 perc táncot (csak úgy otthon, fülessel, a magad kedvére).

„Nincs időm” – gondold át, mennyi időt töltöttél ma Facebookon/ Instagramon/ TikTokon…

Minden egyes guggolás, lábemelés vagy jógamozdulat pontosan 1-el több a semminél. Az is teljesen jó, ha a tévé előtt emelgeted a lábad vagy nyomod a haspréseket, csak csinálj valamit a passzív ülésen/fekvésen túl. 

NATUR-L

Mit tehetsz még az egészségedért? Vannak olyan étrendkiegészítők, melyek fantasztikus hatóanyagokkal segítik szervezetedet. A gyógygombákban rejlő béta-glükán például fokozatosabbá teszi a cukor véráramba kerülését és érzékenyíti a sejteket az inzulinra…a kulcs tehát jobban fordul a zárban és egyszerre kevesebb cukrot kell bekísérni a sejtekbe.

A leghatékonyabb gyógygomba ezen a téren a gyapjas tintagomba

Emellett a gyógygombák

  • gyulladáscsökkentő
  • emésztésjavító
  • immunerősítő
  • koleszterincsökkentő hatással is bírnak. 

Itt láthatod, hogy melyik gombának mi még a plusz “szakterülete”:

Ganoderma >> – a jó közérzetért

Süngomba >> – a szellemi frissességért

Gyapjas tintagomba >> – az egészséges vércukorszintért

Kínai hernyógomba >>energetizáló, élénkítő

Bokrosgomba >> – az erős csontokért

Shiitake gomba >> – a tápanyaggazdag koleszterincsökkentő

Patkónyelv gomba >> – a legnagyobb bajban is segít

Hamvaskéreg gomba >> – a fagyos észak gyógygombája

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart