hamvaskéreg chaga

Hamvaskéreg (chaga) gomba – A fagyos észak gyógygombája

A hamvaskéreg gomba (chaga vagy Inonotus obliquus néven is ismert) az északi, fagyos tájak különleges gombája. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásait a népi megfigyelések mellett ma már kutatások is bizonyítják.

NATUR-L
chaga szibéria

A chaga gomba egy fa parazita gomba, amely a tölgyfák és nyírfák kérgében él és nő. A neve is onnan származik, hogy a gomba kinézete hasonlít a szénhamura (chaga) vagy a faszénre. Hideg éghajlaton található meg, Szibériában és Kanadában a leggyakoribb. 

A hamvaskéreg gomba évszázadok óta része a hagyományos gyógyászatnak a szibériai törzsek és az őslakos amerikaiak körében. A hagyományos gyógyászatban gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő tulajdonságai miatt használatos.

A hamvaskéreg gomba élettani hatásai

 1. Erős antioxidáns

A chaga gomba gazdag antioxidánsokban, például polifenolokban, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stressz ellen. Az oxidatív stressz hozzájárul az öregedéshez és különböző betegségek kialakulásához – ezeket késlelteti, ha antioxidánsokban dús ételeket, étrendkiegészítőket fogyasztunk.

 1. Immunrendszer támogatás

A chaga gomba erősíti az immunrendszert. A benne található béta-glükánok stimulálják az immunsejteket és növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. A legerősebb védőpajzs a saját immunrendszerűnk, érdemes egészséges ételekkel, italokkal és napi mozgással támogatni!

 1. Gyulladáscsökkentő hatások

A hamvaskéreg gomba a béta-glükánnak köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így csökkentheti a krónikus gyulladásokat, pl. ízületi gyulladás, bélgyulladás és egyéb gyulladásos folyamatokat a szervezetben. 

 1. Szív- és érrendszer egészség

A hamvaskéreg gomba hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez. Segít a vérnyomás szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében és az érelmeszesedés megelőzésében.

 1. Adaptogén hatások

Az adaptogénként működő chaga gomba segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez, javítva a stressztűrő képességet és a hormonális egyensúlyt.

A chaga Szibériában  hosszú ideje része a helyi kultúrának és hagyományos gyógyászatnak. A hideg éghajlat és a tölgyfák gazdagsága ideális feltételeket teremt a gomba növekedéséhez. A hamvaskéreg gomba kedvenc élettere a tölgyfák kérge, gyakran a tölgyek sebeire tapadva fejlődik ki. Feketés-barnás színű és kinézetre hasonlít a szénhamura vagy a szenes darabokra.

chaga gomba fakéreg

Szibériában a chaga gombát gyakran kézműves termékek készítésére is használják, például krémek, kenőcsök és szappanok előállításához, mert gyulladáscsökkentő hatása a bőrproblémák esetén is hatásosnak bizonyul.

A helyi lakosok régóta úgy vélik, hogy ez a gomba rendkívüli gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és képes segíteni különböző egészségügyi problémák esetén. 

Az utóbbi évek tudományos kutatásai ezeket a népi megfigyeléseket igazolták, hiszen számos hasznos anyagot tartalmaz:

 • Polifenolok: A chaga gomba gazdag polifenolokban, amelyek erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A polifenolok segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stressz ellen.
 • Béta-glükánok: A béta-glükánok olyan összetevők, amelyek segítik az immunrendszer működését, csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatai, javítják az emésztést, lassítják a cukor véráramba való felszívódását és csökkentik a koleszterinszintet.
 • Ásványi anyagok: Gazdag káliumban, mangánban, vasban és kalciumban. Ezek az ásványi anyagok fontosak a test egészséges működéséhez.
 • Aminosavak: A hamvaskéreg gomba aminosavakat is tartalmaz, amelyek az fehérjeszintézishez és más fontos biokémiai folyamatokhoz szükségesek.
 • Triterpenoidok: A chaga gomba néhány triterpenoidot is tartalmaz, amelynek a kutatók gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.
 • Szterolok: A gomba szterolokat is tartalmaz, amelyek az egészséges koleszterinszint fenntartásában játszhatnak szerepet.
 • Melanin: A chaga gomba fekete színét a melanin tartalom okozza. A melaninnak antioxidáns tulajdonságai vannak és a chaga gomba bőrre gyakorolt ​​hatása is részben ennek köszönhető.

Fontos megjegyezni, hogy a chaga gomba összetétele változhat a területtől és a növényi gazdájától függően. Az összetétel és a hatóanyagok koncentrációja is függ a gomba életkorától és a szedés módjától. 

NATUR-L

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart