gyógygomba

Gyógygombák – a természet patikájának felbecsülhetetlen kincsei

Cikkünkben az orvosi gombák világába mélyedünk, feltárjuk változatos fajaikat, a tudományos kutatásokat és a modern gyógyászat lehetséges alkalmazási lehetőségeit. Csatlakozzon hozzánk, és fedezzük fel együtt a gyógygombák előnyeit!

NATUR-L
gyógygomba ganoderma reishi pecsétviasz gomba

A 12 leghatékonyabb gyógygomba

 • Ganoderma/ Reishi/ Pecsétviasz gomba 
 • Hamvaskéreg gomba
 • Süngomba
 • Kínai hernyógomba
 • Shiitake
 • Maitake/ Bokrosgomba
 • Mandulagomba
 • Judásfüle gomba
 • Lepketapló gomba
 • Patkónyelv gomba
 • Gyapjas tintagomba
 • Laskagomba

Az orvosi gombák, más néven gyógygombák a világ különféle tájain évszázadok óta a hagyományos gyógyászat megbecsült képviselői. 

A legtöbb gyógygombára Ázsiában figyeltek fel (ganoderma, shiitake, süngomba), de ismertek Brazíliában (mandulagomba) és az északi tájakon is (hamvaskéreg gomba). 

Ezek a figyelemre méltó gombák egészségügyi előnyök széles skáláját kínálják, az immunrendszer erősítésétől az agyműködés támogatásán keresztül és a stressz enyhítéséig. 

A gyógygombák mögötti tudomány

A gyógygombákban található legfontosabb bioaktív vegyületek a poliszacharidok, béta-glükánok, triterpének és antioxidánsok. Ezek ismeretében jobban érthető, miért ilyen hatékonyak a gyógygombák az emberi egészség védelmében.

gyógygomba béta glükán poliszaharid

A béta-glükán egy fajta poliszaharid, mely bizonyos növények vagy gombák sejtfalában található meg. A glükóz molekulák a beta-glükánban erős, stabil rostokat alkotnak, melyek arra hivatottak, hogy tartsák a sejt falát. Ez a stabil molekula-összekapcsolódás a titka annak, hogy miért hordoz ennyi egészségügyi előnyt a fogyasztása.

 • Immunvédelem. A béta-glükán úgy támogatja az immunrendszert, hogy serkenti a citokinek termelését. A citokinek jelzik az immunsejteknek, hogy a szervezetben hol található fertőzés vagy gyulladás, majd a fehérvérsejtek odaáramlanak és leszámolnak a kórokozókkal.
 • Koleszterin csökkentés. A béta-glükán az emésztőszervrendszerbe jutva az epesavakhoz csatlakozik. Az epesavat a máj termeli, és a zsírok lebontása a feladata. Amikor a béta-glükán az epesavhoz csatlakozik, egy zselé szerű anyag képződik, ami lelassítja a koleszterin és egyéb zsírok véráramba kerülését.
 • Vércukorszint csökkentés. A béta-glükán zselé szerű anyaggá válik az emésztőszervrendszerben, ami lassítja a glükóz véráramba kerülését. A lassítás megelőzi a kiugró vércukor értékeket és egy jóval stabilabb vércukorszintet eredményez.
 • Emésztésjavítás. A béta-glükán sok áldásos tulajdonsága mellett prebiotikum is, tehát megfelelő táplálékot biztosít a beleinkben élő jó baktériumoknak.
 • Gyulladáscsökkentés. A béta-glükán közvetlenül gátolja a gyulladásos molekulák termelődését. Azzal, hogy a béta-glükán csökkenti a gyulladást a szervezetben, jótékony hatással van számos egészségügyi állapotra, beleértve az allergiát, asztmát, ízületi gyulladást és gyulladásos bélbetegséget.
 1.  
laskagomba olaeanolsav

A triterpének szerves vegyületek, melyek gyulladáscsökkentő, vírusellenes és daganatellenes hatásokkal rendelkezhetnek. Érdekes módon egyes gyógygombáknak egyedi, csak rá jellemző triterpénjei vannak.

 • a ganoderma gombában ganodermik savakat találhatunk, melyeknek immunstimuláló, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai vannak, emellett hozzájárulnak a szervezet általános jóllétéhez is.
 • a kínai hernyógombában kordicepteket találhatunk, melyek feltöltenek életerővel, fokozzák a fizikai és szellemi teljesítményt, enyhítik a stressz okozta károsodásokat és emellett immunerősítő hatással is bírnak.
 • a laskagombában olaeanolsavat találhatunk, mely gyulladáscsökkentő, antioxidáns és daganatellenes hatással bír. 

Rengeteget beszélünk az antioxidánsokról, de igazából mik ezek és miért ilyen fontosak a szervezet számára? 

antioxidáns szabadgyökök oxidatív stressz gyógygomba

Szabadgyökök természetes módon képződhetnek a szervezetben, például az anyagcsere folyamatok során. Emellett külső tényezők, például a dohányzás, a légszennyezés, az ultraibolya sugárzás, a sugárterápia vagy a kémiai szennyeződések is okozhatnak szabadgyök képződést.

A szabadgyökök általában okozott sejtkárosodást oxidatív stressznek hívjuk. Az oxidatív stressz hozzájárulhat az öregedési folyamatokhoz és számos betegség kialakulásához, mint például a szívbetegségek, rák, neurodegeneratív betegségek, cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek.

A szabadgyökök biológiai hatásai közé tartozik a sejtfalak károsítása, a DNS-károsodás, a fehérje károsodás és az immunrendszer működésének károsítása. Ezért fontos, hogy a szervezetünk rendelkezzen antioxidáns védelemmel, amelyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket és megakadályozni a káros hatásaikat. 

NATUR-L

A fenti tulajdonságok tehát szinte minden gyógygombában megtalálhatóak. Akkor mégis mi a különbség a gombák között, melyiket érdemes szedni? 

Az alaptulajdonságaikon túl szinte minden gombának van egy “szakterülete”, amiben a legáldásosabb hatást tudja kifejteni. Íme a lista: 

Ganoderma >> – a jó közérzetért

Süngomba >> – a szellemi frissességért

Gyapjas tintagomba >> – az egészséges vércukorszintért

Kínai hernyógomba >>energetizáló, élénkítő

Bokrosgomba >> – az erős csontokért

Shiitake gomba >> – a tápanyaggazdag koleszterincsökkentő

Patkónyelv gomba >> – a legnagyobb bajban is segít

Hamvaskéreg gomba >> – a fagyos észak gyógygombája

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart