édesség fáradtság vércukor IR

Édesség után fáradtnak és nyűgösnek érzem magam. Miért?

Az édesség fogyasztása utáni fáradtság, nyűgösség valós jelenség és több okra vezethető vissza. Ezeket vesszük végig cikkünkben, igyon egy jó erős feketét és tartson velünk! 

NATUR-L
édesség fáradtság kajakóma

A kajakóma szó ma már közismert. Munkahelyi ebéd vagy akár egy kiadós vasárnapi ebéd után az ember elálmosodik, a gondolkodása ködössé válik, lelassul. Ennek is meg van a maga oka, de még különösebb, amikor azt vesszük észre, hogy édesség fogyasztása után hirtelen fáradtság tör ránk, nyűgösek, álmosak, szétszórtak leszünk. 

Ha cukros ételeket vagy italokat fogyasztunk, azok gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. Ez a hirtelen kiugrás elindítja az inzulin felszabadulását. Az inzulin feladata, hogy a vérben keringő glükózt a sejtekbe juttassa. A vércukorszint gyors emelkedése, majd ezt követő hirtelen csökkenése azonban reaktív hipoglikémiaként ismert állapothoz vezethet. A reaktív hipoglikémia akkor fordul elő, amikor a vércukorszint a normál szint alá csökken egy éles emelkedés után, ami olyan tüneteket eredményez, mint a fáradtság, gyengeség és álmosság.

Az inzulin felszabadulása a magas cukorbevitel hatására szintén hozzájárulhat a fáradtsághoz. Az inzulin elősegíti a glükóz sejtekbe történő felvételét, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezet. Ez az inzulinválasz a vércukorszint átmeneti csökkenését okozhatja, ami fáradtság és kimerültség érzéséhez vezethet.

inzulin glükóz vércukor

A cukros ételek rendszeres bevitele gyulladásos reakciót válthat ki a szervezetben. Ez a gyulladás fáradtsághoz vezethet, mivel a szervezet immunrendszere aktiválódik, hogy kezelje az észlelt fenyegetést.

A lefekvés előtti cukros ételek fogyasztása pedig ronthatja az alvás minőségét. A magas cukorbevitel megzavarhatja az alvási szokásokat, ami kevésbé pihentető alváshoz és a következő napi fáradtsághoz vezethet.

A magas cukortartalmú élelmiszerek, különösen a finomított cukrok, gyakran nélkülözik az olyan alapvető tápanyagokat, mint a rost, a fehérje és az egészséges zsírok. Ezeknek az élelmiszereknek a túlzott fogyasztása a tápanyagbevitel egyensúlyának felborulásához vezethet, ami befolyásolhatja az általános energiaszintet és hozzájárulhat a fáradtság érzéséhez.

Egyesek érzékenyebbek lehetnek a cukor energiaszintre gyakorolt ​​hatására. Olyan tényezők, mint az anyagcsere, az inzulinérzékenység és az általános egészségi állapot befolyásolhatják, hogyan reagál a szervezet a cukorbevitelre.

Ha az édesség fogyasztása után folyamatosan fáradtságot tapasztal, érdemes lehet mérsékelni a cukorbevitelt, és a kiegyensúlyozott étrendre összpontosítani. Ez azt jelenti, hogy a tányéron szerepel fehérje (hús, hal vagy hüvelyes), egészséges zsírok (pl. olivaolaj) és összetett szénhidrátok (zöldségek, bulgur és egyéb, rostban gazdag köretek). Lehet tésztát, krumplit, rizst is enni, csak mindig legyen mellette valamilyen rostban gazdag zöldség (brokkoli, spenót, kelkáposzta, cukkini, édesburgonya).

Ne feledje, az egészséges étkezés nem drágább vagy macerásabb az egészségtelennél, pont, hogy az egyszerűbb ételek felé kell visszanyúlni, pl. főzelékek, levesek, nyers vagy párolt kerti zöldség a húsok mellé. A teljesen felesleges chipsek, édességek, nassolnivalók és üdítők mellőzésével pedig rengeteg pénzt spórolhatunk! 

NATUR-L

Ha szeretne még többet tenni egészségéért, nézzen körül a gyógygombák világában. 

A béta-glükánnak köszönhetően mindegyik rendelkezik a következő hatásokkal:

  • vércukorszint kiegyensúlyozó
  • gyulladáscsökkentő
  • koleszterincsökkentő
  • immunerősítő
  • emésztésjavító

Az alaptulajdonságaikon túl szinte minden gombának van egy “szakterülete”, amiben a legáldásosabb hatást tudja kifejteni. Íme a lista: 

Ganoderma >> – a jó közérzetért

Süngomba >> – a szellemi frissességért

Gyapjas tintagomba >> – az egészséges vércukorszintért

Kínai hernyógomba >>energetizáló, élénkítő

Bokrosgomba >> – az erős csontokért

Shiitake gomba >> – a tápanyaggazdag koleszterincsökkentő

Patkónyelv gomba >> – a legnagyobb bajban is segít

Hamvaskéreg gomba >> – a fagyos észak gyógygombája

2023 © Natur-L | Minden jog fenntartva

error: VÉDETT TARTALOM, KÉREM NE MÁSOLJA!
×
×

Cart