cukor torta

Édes élet cukor nélkül

A sok édesítőszer hatására ma már a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről.

Diabetikus készítmények

Ma már nagyon sokféle diabetikus termék van a cukorbetegek számára (tejtermékek, kenyerek, kompótok, üdítőitalok, dzsemek, cukrászsütemények). Ezekben a termékekben a cukrot cukorpótlóval vagy intenzív édesítőszerrel helyettesítik, valamint a szénhidrát tartalmat is lecsökkentik. Ezek a készítmények azonban nem lehetnek egy cukorbeteg étrendjének az alapjai, csak változatosságként ajánlottak.

Cukorpótló édesítőszerek

Ezeknek a termékeknek a fogyasztása naponta 30 grammnyi mennyiségben megengedett, mivel részt vesznek az anyagcsere folyamatokban és növelhetik az inzulinigényt. Két csoportra lehet bontani az édesítőszereket: energiát adó és energiamentes.

Energiát adó édesítőszerek: Szacharóz (répacukor), glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor)nagyon édes, ezért csak kis mennyiség használata is elegendő, szorbit (cukoralkohol) nem olyan édes mint a répacukor, de cukorbetegek nyugodtan használhatják, nagyon jól bírja a sütést, hűtést, főzést. Ezek az édesítők annyi energiát juttatnak a szervezetünkbe, mint a répacukor és lassabban emelik a vércukorszintet de végül szőlőcukorrá alakulnak. Emiatt szénhidrátként kell tekinteni rájuk. Szorbitból és fruktózból naponta 30 grammot lehet fogyasztani. A fruktóz nagy mennyiségben emeli a triglicerid szintjét, ami egy vérszír, a szorbit pedig nagy mennyiségben hashajtó hatású.

Energiamentes édesítőszerek

szacharin: nátriumsóját használjuk, emiatt sütésnél fémes íze van és 300-szor édesebb a cukornál

ciklamát: káliumsóját használjuk, nagy hőt kibír csak elég drága, 30-40szer édesebb a cukornál

aszpartám: fehérje alapú, fenilalanint tartalmaz, 200-szor édesebb a cukornál.

Sok folyékony édesítőszerrel is találkozhatunk, ezek a felsorolt anyagok keverékei. Az édesítő porok 99,8% szorbit ls 0,2% szacharin keverékek.

Mit mond a törvény?

Az általános fogyasztásra használt élelmiszerektől különböző élelmiszerek csak engedéllyel állíthatók elő.

Egy élelmiszer akkor energiaszegény ha 31%-kal kevesebb energia van benne, mint egy általános fogyasztásra alkalmas azonos élelmiszer.

Egy élelmiszer akkor diabetikus, ha 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmas, mint az általános fogyasztásra alkalmazható azonos élelmiszer, és nincs benne hozzáadott répacukor.

Egy élelmiszer akkor cukormentes ha a mono- és diszacharidok koncentrációja 0,5g/100g vagy kevesebb.

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Édes élet cukor nélkül

A sok édesítőszer hatására ma már a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről. Diabetikus készítmények Ma már nagyon sokféle diabetikus termék van a cukorbetegek

Tovább olvasom »
Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved