Nem is találhatnánk nála jobb orvost.
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszer főleg az őszi és téli hónapokban, hiszen tele van C-vitaminnal, ami hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Fogyasszuk minél gyakrabban! A savanyú káposztát többféle képen a nap több szakaszában is ehetjük: akár reggelire vagy uzsonnára, de zöldségek, húsok mellé is tökéletes párosítás, de önmagában is rendkívül ízletes. Nyersen fogyasztva, enyhén párolva vagy főzve tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Nem csak ebben a vitaminban gazdag, hiszen B1-vitamint, kalciumot, foszfort, karotint, magnéziumot és nátriumot is tartalmaz. Rostokban gazdag és alacsony a kalóriatartalma.
Nem véletlenül hívják a belek seprűjének, hiszen magas rosttartalma miatt tisztítja a belek falát. Szervezetünk nem képes megtisztítani a cellulózt, ami a növényei sejtek sejtfala, emiatt kefeként végigtisztítja a belek falát és minden salakanyagot eltüntet. Ennek köszönhetően helyrehozza emésztésünket és székletünket. Az epebetegeknek azonban csak kis mennyiségben ajánlott.
Fontos tudnivaló
Ne feledkezzünk meg a savanyú káposzta levéről sem, hiszen naponta 1 dl-et fogyasztva tehermentesíti a májat, tisztítja a beleket és erősíti az immunrendszert. Ez is ugyanolyan gazdag C-vitaminban, mint maga a káposzta.
Hatékonyabb a joghurtnál is!
A savanyú káposztában található tejsav, ami az érlelés folyamata során alakul ki, jó hatással van a bélműködésre. A savanyú káposzta gazdagabb tejsav baktériumokban, mint a joghurt, emiatt ha problémánk adódna a bélflóránkkal ( például antibiotikum szedés után), bátran fogyasszuk a savanyú káposztát.
Előszeretettel alkalmazzák diétázás során is.
Mivel ilyen sok pozitív hatást gyakorol bélrendszerünkre, és nagyon alacsony a kalória tartalma, gyakran fogyasztják diétázók is. Mivel eltakarítja a salakanyagot már nap után érezhetjük jótékony hatását.