fahej

A fahéj 9 jótékony hatása

A szó szoros értelmében a fahéj, valóban a ”fa héja”. Trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. Talán nemsokan tudják, hogy a fahéjnak két fajtája van. Európában leginkább az enyhébb, pikánsabb ízű fajtáját használják, a cyloni fahéj fa kérgét, míg Amerikában főként a csípősebb ízű kínai kasszia fa kérgét használják.

Kevés az olyan ember, aki ne szeretné a fahéjat. Sajátos illata és páratlan íze mellett számottevő hasznos élettani hatással rendelkezik. Íme ezekből a legfontosabbak: tekinthess.

A FAHÉJ JÓTÉKONY HATÁSAI

Csökkenti a vércukorszintet

A fahéjban rejlő aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A szakemberek tanulmányozásai alapján tudhatjuk, hogy a fahéj által csökken az éhgyomri vércukorszint, javul a szervezet inzulinválasza, olyannyira, hogy folyamatos fogyasztása segítség lehet a diabétesztben szenvedők számára.

Segíti az emésztést

A fahéj megkönnyíti az élelmiszerek egészséges emésztését.  A fahéjban lévő nyálka- és cseranyagoknak, ezenfelül az illóolajnak köszönhetően viszont a gyomor-béltraktus működését is serkenti. Erős, emésztésserkentő hatással bíró tea készíthető a fahéjból, azonban ezt kevesen tudják. Továbbá Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mivel megakadályozza a gázok keletkezését emésztés során.

Erős antioxidáns

A fahéjban igencsak nagy számban fordulnak elő antioxidánsok, ezért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása hosszú idő óta nem kétséges, kutatások szerint a világon megtalálható 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike.

Szebbé teszi a bőrt

Tonizáló hatása kifogástalan, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ennek köszönhetően keverik bele krémekbe is. Már 1000 évvel korábban Egyiptomban is alkalmazták, viszont manapság is alkalmazzák egyes szépségipari készítményekben, masszásolajakban.

Elősegíti a fogyást

Serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segítségre lehet diéta során. Nem árt tudni, hogy fokozza a vérkeringést, ennek következtében az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással rendelkezik. Ezen felül csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni vágyakozást.

Csökkenti a koleszterin szintet

Ugyancsak ez a kutatás igazolja, hogy az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintre gyakorolt hatása is meglehetősen kedvező. Napi 1,5-2 gramm fahéj a koleszterinnel összeköttetésbe hozható betegségek ellen mérhető eredménnyel használható.

Megküzd a gombás fertőzések ellen

Rendkívül hatékony a gombás fertőzések ellen is. Legkiemelkedőbb formája a fahéj olaj, azonban a lábgombás fertőzésekre is használ, legtöbbszőr a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés során. Egy német tudományos vizsgálat igazolta, hogy a fahéjjal átitatott vécépapír használatával teljes egészében vissza lehet szorítani az élesztőgombát, mely a fertőzésekért felelős.

Hatásos ízületi gyulladások ellen

Ízületi gyulladásban szenvedőknek, naponta egy pohár meleg vízben elkevert méz – 2 kanál – és fahéj – 1 kiskanál –  segítségükre lehet. Rendszeres fogyasztása megszabadíthat a krónikus arthritis-től. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben résztvevő 200 betegből, 73-nál maradéktalanul megszűntek a fájdalmak.

Enyhe fájdalomcsökkentő hatású

A fahéj lehetővé teszi távoltartani prosztaglandinokat, amik hormonhatású lipidek, a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel. Ennek hatására láz és fájdalom jelentkezik. Számottevő fájdalomcsillapító gyógyszer is ezen az elven működik.       

Cukorbetegséggel kapcsolatos cikkjeink

Cukorbetegség
Admin Naturl

Inzulinrezisztencia tévhitek

Napjainkban az inzulinrezisztencia az egyik legsűrűbben előforduló egészségügyi probléma, ami tulajdonképpen egy anyagcserezavar. Noha nem új keletű a probléma, ennek ellenére sok tévhit él bennünk.

Tovább olvasom »
Cukorbetegség
Admin Naturl

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük komplex anyagcsere eltérésnek is. Abban az esetben alakul ki akkor, amikor a célsejtek inzulinjelre érkező válasza gyengül, vagyis csökken a szőlőcukor felvétele

Tovább olvasom »

Termék ajánló

2013 - 2019 © Herba-D | All Rights Reserved